Tőzsde - Emelkedtek az indexek New Yorkban

Gazdaság, 2018.09.13

Emelkedtek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén csütörtökön, a technológiai cégek, élükön az Apple-lel felpattantak az előző napok gyengülése után, ráadásul enyhültek az amerikai-kereskedelmi viszály elmélyülése miatti aggodalmak is.

Közép-európai idő szerint este fél nyolckor, két és fél órával a zárás előtt a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,49 százalékos pluszban, 26 125,44 ponton állt. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,48 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,77 százalékkal nőtt.

A DJIA február 1. óta nem állt ilyen magas szinten, és nagyjából 2 százalékra van a január 26-án elért történelmi rekordjától. A másik két index értéke már az elmúlt hetekben meghaladta a januári csúcsokat.

A nap nyerteseként a technológiai szektor teljesítményét tükröző alindex 1,38 százalékkal emelkedett.

Az Apple információtechnológiai óriáscég árfolyama szerdán még 1,2 százalékkal esett, miután jelezte, hogy termékeinek "széles körét" sújthatják az amerikai védővámok. A vállalat szerdán mutatta be okostelefonja, az iPhone új modelljeit, amelyek nem sokat változtak az előző szériához képest. A csütörtöki kereskedésben viszont már erős forgalomban 2,5 százalék körüli mértékben drágult az Apple, árfolyama megközelítette a 229,67 dolláros történelmi rekordot.

A kereskedelem alakulására érzékenyen reagáló cégek is drágultak, így például a Caterpillar 0,9 százalékkal, a Boeing pedig 1,0 százalékkal, miután Kína csütörtökön jelezte, hogy nyitott az Egyesült Államokkal való tárgyalásokra. Bár Washington arra készül, hogy további 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vet ki pótvámot, a Trump-kormányzat szerdán a kereskedelmi tárgyalások újraindítására invitálta a kínai felet.

Augusztusban a vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint, de elemzők szerint a maginflációs értékek alakulása arra enged következtetni, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén várhatóan még két alkalommal hajt végre kamatemelést.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára erős csökkenésre váltott annak nyomán, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szokásos havi jelentésében arról számolt be, hogy az OPEC-tagállamok 420 ezer hordóval, az utóbbi két év legnagyobb mértékével, 32,63 millió hordóra növelték kitermelésüket augusztusban. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,83 százalékos veszteségben, 78,28 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 2,42 százalékos mínuszban, 68,67 dolláron forgott.

Egy euróért 1,1683 dollárt adtak, 0,49 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest viszont 0,49 százalékkal erősödött a dollár, 111,82 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,30 százalékkal, 94,54 pontra csúszott le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!