Tőzsde - Emelkedtek csütörtökön az európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2018.08.16

Mérsékelten pozitív kezdés után, a kereskedés végére tovább erősödtek csütörtökön a főbb európai tőzsdeindexek.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,52 százalék, a Stoxx 600 index 0,52 százalék, az euróövzeti EuroStoxx50 index pedig 0,84 százalék emelkedést mutatott a kereskedési idő végén.

Londonban az FTSE-100 index 0,77 százalékkal erősebben fejezte be a csütörtöki kereskedést a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban 0,65 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 index 0,94 százalékkal zárt magasabban. Madrid 0,47 százalék erősödést ért el zárásra. Milánó viszont 1,61 százalékkal gyengült, miután szerdán ünnep miatt zárva tartott, és így kimaradt az európai indexek aznapi nagy gyengüléséből.

A pozitív hangulatot a kereskedelmi ellentétek elsimításáról augusztus végén sorra kerülő amerikai-kínai tárgyalások híre alapozta meg. A kereskedelmi hírekre különösen érzékenyen reagáló nyersanyagipari ágazat ennek köszönhetően több mint egy százalék nyereséget ért el.

A jól teljesítő cégek között kiemelkedett a Carlsberg söripari konszern, részvénye három százalékkal erősödött miután megemelte éves értékesítési előrejelzését.

Az olasz részvényindexek csökkenéséhez hozzájárult az Atlantia, az autópályákat kezelő Autostrade vállalat tulajdonosának 23 százalékos gyengülése. Az olasz kormány kezdeményezte az Autostrade koncessziós jogának megvonását, miután az üzemeltetőt tartja felelősnek a genovai híd leomlásáért.

Az olajárak mérsékelten emelkedtek csütörtökön az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség enyhülése reményében. Az áremelkedést azonban továbbra is kordában tartja az OPEC jövő évi olajkeresletre kiadott visszafogott előrejelzése.

A Brent nyersolaj ára 0,58 százalékkal hordónként 71,17 dollárra ment fel, a WTI nyersolajé pedig 0,54 százalékkal 65,36 dollárra.

Az euró árfolyama erősödött szerdán, miután a héten korábban 1,1301 dolláros jegyzésen 13 havi mélypontot állított be. Az európai piaci záráskor az euró árfolyama 0,42 százalékos erősödéssel 1,1395 dolláron állt.

Az arany ára 19 havi mélypontról 0,18 százalékkal unciánként 1187,10 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!