Tőzsde - Erős kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2020.01.17

Az előző naphoz hasonlóan pénteken is a főbb tőzsdeindexek történelmi csúcsával kezdődött a kereskedés New Yorkban.

A DJIA-30 index 0,05 százalék, az S&P-500 index 0,22 százalék, a Nasdaq Composite index 0,37 százalék erősödéssel indult neki a pénteki tőzsdenapnak.

Egy köztes megállapodás formájában az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi ellentétek rendezése felé a héten szerdán tett nagy előrelépésnek, a kedvező decemberi amerikai kiskereskedelmi adatoknak, illetve a bizakodásra okot adó negyedik negyedévi vállalati eredményeknek köszönhetően nagy lendületet vett az árfolyamindexek emelkedése az amerikai tőzsdéken. A főbb indexek csütörtökön rekordon zártak.

A befektetői hajlandóságot a pénteken publikált kínai makrogazdasági adatok csak tovább fűtötték a tőzsdéken. A kínai bruttó hazai termék (GDP) tavaly 6,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A kínai GDP-növekedés üteme lassult ugyan a 2018-s 6,6 százalékhoz képest és az elért 2019-es 6,1 százalék a legkisebb növekedési ütem 1990 óta, de megfelelt az elemzői várakozásoknak és a kormány által kitűzött 6,0-6,5 százalékos célnak is. Kína ezzel együtt is a világ GDP-jének több mint 16 százalékát adta tavaly és 30 százalékban járult hozzá a globális gazdasági növekedéshez.

A kínai gazdasági teljesítmény 2014-ben még 10,4 százalékkal emelkedett, azóta viszont a növekedési ütem egyre mérséklődött, ami részben a gazdaság strukturális átalakításának és ezzel párhuzamosan a mennyiségi növekedésről a minőségi paraméterek javítására való átállításának tulajdonítható. A kínai gazdasági növekedés lendülete tavaly az Egyesült Államokkal kialakult kereskedelmi feszültség forgalomfékező hatása miatt is csorbult.

A kereskedelmi forgalom fellendülésének és ezzel párhuzamosan az olaj iránti kereslet növekedésének a kilátása az olajárakat csütörtök után pénteken is megemelte. Az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben hordónként 58,73 dolláron 0,38 százalékkal állt magasabban a WTI olajtípus ára. A Brent nyersolaj ára 0,46 százalékkal 64,92 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1105 dolláron, az arany spot ára 0,28 százalékkal unciánként 1556,88 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!