Tőzsde - Gyenge kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2018.08.17

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon pénteken, az előző napi lendületes emelkedés korrekciójaként.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,03 százalék, az S&P-500 index 0,12 százalék, a Nasdaq Composite index 0,35 százalék emelkedést mutatott.

Csütörtökön az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezésére augusztus végén tartandó tárgyalások híre adott nagy lökést a részvényindexeknek. A DJIA index április óta a legnagyobb egy napon belüli erősödést tudta ennek köszönhetően elérni.

A befektetőket emellett a török líra újabb hét százalékos gyengülése okán a török gazdaság kilátásai is foglalkoztatják. A piacokat erősen aggasztja, hogy Erdogan köztársasági elnök a gazdaságpolitika és a monetáris politika feletti megerősödött mandátummal került ki a nemrégiben tartott választásokból.

Az olaj ára emelkedett pénteken, de ezzel együtt is mindkét világpiaci irányadó olajtípus heti veszteség felé tart az OPEC-előrejelzés miatt, amely szerint a jövő évi globális olajkereslet az eddig jelzettnél kevésbé növekszik. A Brent heti árcsökkenése egy százalék alatt lehet, de ez lesz sorban a harmadik veszteséges hete. A WTI ára több mint két százalékkal csökkenhet a héten, és így sorban a hetedik hetet zárhatja veszteséggel.

A WTI ára pénteken 1,16 százalékkal hordónként 66,22 dollárra, a Brent ára 1,33 százalékkal 72,38 dollárra emelkedett.

A dollár a szerdán elért árfolyamcsúcsról tovább gyengült pénteken. A főbb devizák kosarával szemben a dollár 13 havi csúcsot ért el. Az eurót péntek délután 0,26 százalékkal jegyezték erősebben 1,1408 dolláron.

Az arany ára a dollár gyengülésével párhuzamosan felfelé korrigált kissé a héten érintett 19 havi mélypontról, de így is a legnagyobb heti árcsökkenés előtt áll 2017 májusa óta. Az arany ára az áprilisban elért idei csúcsról már 14 százalékkal csökkent. Pénteken az aranyat 0,20 százalékkal jegyezték magasabban unciánként 1186,40 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!