Tőzsde - Indexemelkedés Európában

Gazdaság, 2018.05.21

Pozitív kezdés után többségében tovább növelték nyereségeiket a főbb európai tőzsdeindexek hétfőn.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,28 százalék nyereséget mutatott. Egyes piacok ünnepi zárva tartása miatt a páneurópai Stoxx 600 index és az euróövezeti EuroStoxx50 index hétfőn nem állt rendelkezésre.

A nem hivatalos záróadatok szerint a londoni FTSE-100 index 1,06 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,54 százalék erősödéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

Milánóban 1,42 százalék veszteséggel zárt a tőzsdeindex. Az értékpapírpiacok ugyanis a költségvetési kiadások elszaladásától tartva aggodalommal tekintenek az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormányalakítási tervei elé, amelyeket hétfőn délután nyújtanak át Sergio Mattarella államfőnek.

Néhány kivételtől eltekintve azonban a világ tőzsdéi - így a nyitva tartó európaiak is hétfőn - erősödő lendülettel nyugtázták az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus veszélyének az elhárulását.

Az Egyesült Államok és Kína a hét végén megegyezett abban, hogy kölcsönösen elállnak az importvámok megemelésétől és együttműködnek a kereskedelmi mérlegegyensúly helyreállításában. A megállapodás értelmében Kína több energiahordozót és mezőgazdasági cikket fog vásárolni az Egyesült Államok évi 335 milliárd dollár külkereskedelmi deficitjének a csökkenése érdekében.

Az euró gyengült, a kereskedési idő végén 0,12 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, 1,1757-es jegyzésen. Az euró legutóbb tavaly decemberben állt hasonlóan gyenge árfolyamon a dollárral szemben. A dollár egy hét alatt 1,30 százalékkal erősödött az euróval szemben, havi nyeresége pedig meghaladja a négy százalékot. Legutóbb tavaly decemberben állt az euró hasonlóan alacsony árfolyamon a dollárral szemben.

Az arany ára a dollár erősödésével párhuzamosan csökkent hétfőn. A határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,26 százalékkal jegyezték alacsonyabban, unciánként 1288,00 dolláron. Az arany azonnali ára unciánként 1281,79 dolláron érte el idei mélypontját. Hasonlóan alacsony árra legutóbb tavaly decemberben volt példa. Az arany ára egy hét alatt 1,8 százalékot, egy hónap alatt három és fél százalékot veszített.

Az európai kereskedés végén a Brent nyersolaj 0,28 százalék emelkedést mutatott, hordónként 78,73 dolláros árral. A WTI ára 0,77 százalékkal 71,92 dollárra emelkedett. A Brent egy hónap alatt 7,5 százalékkal, a WTI 5,7 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!