Tőzsde - Indexemelkedés várható az európai tőzsdéken nyitáskor

Gazdaság, 2018.10.09

Pozitív kezdésre lehet számítani kedden az európai tőzsdéken az előző napi nagy árfolyamesés korrekciójaként.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb indexek, a londoni FTSE-100, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 0,2-0,3 százalékos erősödéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Hétfőn nagy veszteséggel zártak az európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,14 százalékkal, a Stoxx 600 index 1,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,07 százalékkal zárt alacsonyabban.

Londonban 1,16 százalékkal esett zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,36 százalékkal, a párizsi CAC-40 1,10 százalékkal csökkent. Madridban 0,59 százalékos, Milánóban 2,43 százalékos indexcsökkenéssel zárt a tőzsde hétfőn.

A nagy árfolyamcsökkenés elsősorban az olasz költségvetéssel szemben megfogalmazott uniós kritikáknak tulajdonítható. Brüsszel aggodalmát fejezte ki az olasz kormány által az elkövetkező három évre beállított magas költségvetési hiány miatt. Az olasz államkötvények hozama a piaci aggodalmak miatt újabb csúcsot állított be.

Az árfolyamcsökkenés a banki szektort, ezen belül is az olasz bankokat érintette leginkább. Az Unicredit, Ubi Banca, Mediobanca és Banco BPM részvények három és fél vagy több százalékkal gyengültek.

Az olajár a hétfői csökkenés után kedden emelkedett, a Brent 0,45 százalékkal hordónként 84,29 dollárra, a WTI pedig 0,44 százalékkal 74,62 dollárra. Olajpiaci adatok alapján Irán olajexportja október első hetében tovább csökkent, ahogy közeledik az amerikai szankciók november eleji hatályba lépése. Irán az embargó áprilisi bejelentése előtt napi 2,5 millió hordó olajat exportált, szeptemberben 1,6 milliót, október első hetében viszont már csak mindössze egymillió hordót. Az áremelkedéshez a kínai gazdaság felpörgetésének tulajdonított olajkereslet-növelő hatás is hozzájárult. A kínai jegybank ugyanis a hét elején csökkentette a kereskedelmi bankok tartalékráta-követelményét.

Az eurót 0,05 százalékkal jegyezték erősebben 1,1498 dolláron, az arany ára 0,51 százalékkal unciánként 1194,70 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!