Tőzsde - Indexerősödés New Yorkban

Gazdaság, 2018.06.06

Pozitív kezdés után lendületet vett az indexerősödés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.

A kereskedés vége előtt bő két órával New Yorkban a DJIA-30 index 0,9 százalék, az S&P-500 index 0,4 százalék, a Nasdaq Composite index 0,2 százalék nyereséget mutatott.

A DJIA index két hete első alkalommal ismét átlépte a 25 ezer pontos küszöböt. Emelkedését jórészt a Boeing részvényének két és fél százalékos erősödésének köszönhette, de a pénzügyi papírok is az emelkedést vezető részvények közé soroltak be. Az S&P-500 indexben a pénzügyi ágazat mutatója közel két százalékkal erősödött, a J.P. Morgan Chase, a Bank of America és a Morgan Stanley két és fél százalékkal, a Goldman Sachs másfél százalékkal ment feljebb.

A Nasdaq Composite a Wall Street indexeitől elmaradó mértékben erősödött ugyan, de így is rekordot állított be nap közben. A technológiai ágazat mutatója egy hónap alatt hat százalékkal erősödött, jórészt az Advanced Micro Devices, a Micron Technology, a Microchip Technology, a PayPal, az Electronic Arts és a Facebook részvényeknek köszönhetően. Szerdán viszont a Facebook részvénye 1,3 százalékkal gyengült.

A Tesla részvénye hét százalékkal erősödött. Elon Musk vezérigazgató bejelentette, hogy a Model 3 gyártása már megközelíti és a hónap végére el is éri a heti ötezres tervet.

A WTI nyersolaj ára 0,84 százalékkal hordónként 64,97 dollárra, a Brent nyersolajér 0,25 százalékkal 75,19 dollárra csökkent. Az olajárakat az amerikai nyersolajkészletek váratlan emelkedése és az OPEC termelésnövelési tervei emelték meg. A szerdán közzétett adatok szerint az amerikai nyersolajkészletek az elmúlt héten a várt 1,8 millió hordó helyett 2,1 millió hordóval nőttek. Az amerikai olajtermelés eközben új rekordot állított be az elmúlt héten napi 10,8 millió hordón. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők pedig a 2017 januárja óta érvényben lévő napi 1,8 millió hordós önkéntes termeléskorlátozásukat 1,0 millió hordóval 800 ezerre tervezik csökkenteni.

A dollár gyengült, az eurót 0,49 százalékkal jegyezték erősebben 1,1770 dolláron, az arany határidős jegyzése 0,15 százalékkal unciánként 1300,20 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!