Tőzsde - Jelentős emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2020.05.25

Jelentős emelkedéssel zártak az indexek a vezető nyugat-európai tőzsdéken hétfőn, a befektetői bizalom egyre jobban erősödik, ahogy számos országban folytatták a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások feloldását.

A frankfurti DAX-index 2,87 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,15 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,61 százalékkal, Madridban pedig 2,38 százalékkal emelkedett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,44 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,47 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,27 százalékkal nőtt.

A forgalom azonban alacsony volt, mivel a londoni tőzsde a tavaszi bankszünnap miatt zárva tartott, és nemzeti ünnep miatt New Yorkban sincs kereskedés hétfőn.

A nap nyertese Frankfurt volt egy sor kedvező adatnak és vállalati hírnek köszönhetően.

Az előző pár "katasztrofális hónap után" májusban a vártnál erősebben javult az üzleti hangulat Németországban: a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint a hangulatindex 79,5 pontra emelkedett az áprilisi 74,2 pontról.

A Lufthansa légitársaság árfolyama 6,8 százalékkal emelkedett arra a hírre, hogy közel áll a megállapodáshoz a német kormánnyal egy 9 milliárd eurós mentőcsomagról.

A Bayer német vegyipari és gyógyszeripari konszern 7,3 százalékos pluszban, 62,24 eurón zárt Frankfurtban arra hírre, hogy 85 ezerből 50 ezer felperessel megállapodott a kártérítésről, amelyet azért kell kifizetni, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a Bayer amerikai leányvállalata, a Monsanto Roundup nevű gyomirtójától betegedtek meg többen rákban.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,85 százalékos pluszban, 35,78 dolláron, a WTI pedig 2,08 százalékos nyereségben, 33,94 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,21 százalékkal, 1730,29 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,34 százalékkal 1729,65 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0894 dollárt adtak, 0,06 százalékkal gyengült az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!