Tőzsde - Lendületes indexerősödés New Yorkban

Gazdaság, 2018.04.10

Pozitív kezdésből lendületes erősödésnek indultak kedden az amerikai tőzsdeindexek.

New Yorkban a kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 1,8 százalék, az S&P-500 index 1,7 százalék, a Nasdaq Composite 1,8 százalék nyereségben állt.

A világ tőzsdéin nagy megkönnyebbülést okozott a kínai államfőnek egy gazdasági konferencián tartott beszéde, amit a piacok egyértelműen az amerikai-kínai kereskedelmi ellentét feloldására tett kezdeményezésként értékeltek. A Boao Fórum Ázsiáért (BFA) gazdasági konferencián tartott beszédében Hszi Csin-ping államfő bejelentette, hogy a kínai gazdaság a nyitás új szakaszába lép, a kormánynak nem célja a kereskedelmi többlet növelése, és az import erősítésére törekszik.

Az árfolyam-erősödésből az S&P-500 indexben képviselt mind a 11 gazdasági ágazat kivette a részét, de a keddi kereskedés legnagyobb nyertesei természetesen a kínai kereskedelmi kapcsolatokban leginkább érintett vállalatok közül kerültek ki. Ilyenek voltak például a Boeing és a Caterpillar is több mint két százalék részvényárfolyam emelkedéssel. A Ford Motor több mint két százalékkal, a General Motors közel három százalékkal, a Tesla öt százalékkal, a Fiat Chrysler két és fél százalékkal erősödött.

Szintén a kereskedelmi háború veszélyének az enyhülése volt az, ami magasba lendítette az olajárat. A WTI 3,19 százalékkal, hordónként 65,44 dollárra, a Brent 3,29 százalékkal, 70,91 dollárra emelkedett. Az olajár két nap alatt így már öt százalékkal ment feljebb.

A dollár gyengült, az arany ára ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,29 százalékkal jegyezték erősebben, 1,2355 dolláron, az arany ára 0,36 százalékkal, 1344,90 dollárra emelkedett unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!