Tőzsde - Mérsékelt mínuszban állnak a New York-i indexek

Gazdaság, 2018.05.08

Keskeny sávban mozogtak és mérsékelt veszteségben álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei a keddi kereskedés első felében, miközben a befektetők arra vártak, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentse döntését az iráni atommegállapodás sorsáról.

Két és fél órával a zárás előtt, közép-európai idő szerint este fél nyolckor a Dow Jones ipari átlag 0,18 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,21 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,15 százalékos mínuszt mutatott.

Donald Trump közép-európai idő szerint este nyolc órakor a Fehér Házban hirdeti ki, hogy kivonul-e az Egyesült Államok a nemzetközi atomalkuból, és visszaállítja-e az Iránt sújtó szankciókat. Ha az Egyesült Államok kilép a megállapodásból, az visszavetheti az iráni nyersolaj exportját és felszíthatja a geopolitikai feszültségeket a Közel-Keleten, a világ napi olajellátásának egyharmadát biztosító térségben.

Kormányzati források közlése szerint az elnök úgy döntött, hogy kilépteti országát a 2015-ben kötött megállapodásból, de a szankciók újbóli bevezetését akár hat hónappal is elhalasztja. Korábban általános volt az a várakozás, hogy Trump elnök a kilépés és a szankciók visszaállítása mellett döntött.

A Bloomberg News pár órával korábban korábban még arról számolt be, hogy az Egyesült Államok nem lép ki az atomalkuból, de újabb szankciókat vet ki Iránra. A CNN azt közölte, hogy Trump elnök visszaállítja a korábbi szankciókat, első lépésként a megállapodásból való kilépés útján.

A bizonytalanságok és spekulációk hatására a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent, és 4 százalék körüli mínuszban is járt. Fél nyolckor a legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,98 százalékos veszteségben, 74,66 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 2,49 százalékos mínuszban, 68,97 dolláron forgott.

Egy euróért 1,1879 dollárt adtak, 0,35 százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,03 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,06 jenen forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,03 százalékkal, 1313,70 dollárra esett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!