Tőzsde - Nagy indexcsökkenés New Yorkban

Gazdaság, 2018.03.22

Negatív kezdés után a nap folyamán tovább súlyosbodtak a tőzsdeindexek veszteségei csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 1,12 százalék, az S&P-500 index 0,99 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 1,00 százalék veszteséget mutatott.

A csütörtöki tőzsdenap már eleve nagy árfolyamveszteségekkel indult az amerikai piacokon az importvámok kivetése miatt kirobbanó globális kereskedelmi háborútól tartva. Donald Trump elnök március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetni szánt vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án lépnek hatályba.

Az amerikai elnök az importvámok kivetésével elsősorban az Egyesült Államok Kínával szemben kialakult "igazságtalan" kereskedelmi deficitjét kívánja helyrebillenteni, valamint "büntető" jelleget is szán az intézkedésnek a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok állítólagos megsértése miatt.

A DJIA index a bejelentést követően 500 pontos veszteségbe zuhant, ami viszont a kereskedés vége előtt két órával már 250 pontra zsugorodott. Az indexben szereplő olyan nagyvállalatokat, mint a Caterpillar, a 3M vagy a Boeing különösen hátrányosan érintheti, ha Kína válaszlépésekkel torolja meg az importvámokat, részvényeik ezért mintegy két százalékkal gyengültek.

Az általános árfolyamcsökkenésben nagy szerepe volt emellett a technológiai szektornak is, amit elsősorban a Facebook adathasznosítási gyakorlata miatt kitört bizalmi válság idézett elő. A Facebook részvénye a hét eleje óta a szerdai zárásig már nyolc és fél százalékkal gyengült, amit csütörtökön további közel két százalékkal növelt meg.

Az olajár az előző napi nagy emelkedés után lefelé korrigált csütörtökön. A két hét alatt felhalmozott tíz százalékos olajár-emelkedés már lehetőséget adott ugyanis némi profitkivételre. Amira az adott okot, hogy a Brent nyersolaj árának nem sikerült áttörnie a 70 dolláros technikai küszöböt. A Brent ára 0,63 százalékkal hordónként 69,03 dollárra, a WTI ára pedig 1,17 százalékkal 64,41 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az eurót 0,28 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2304 dolláron. Az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,38 százalékkal unciánként 1326,50 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!