Tőzsde - Nagy indexcsökkenés várható az európai nyitásban

Gazdaság, 2018.04.25

Jelentősebb mértékű indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai tőzsdék nyitásakor.

Elemzők világszerte nagy árfolyamesésre számítanak szerdán, miután a keddi amerikai kereskedésben a tíz éves kincstárjegy-hozam érintette a három százalékos küszöböt. A DJIA index több mint négyszáz pontot, 1,74 százalékot gyengült kedden és a szerdai globális tőzsdenapot is már nagy mínuszban indították el az ázsiai piacok.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index egy százalékos eséssel kezdheti a szerdai kereskedést, London 0,7 százalék, Párizs pedig 0,8 százalék gyengüléssel nyithat.

A nap folyamán számos nagyvállalati eredménybeszámoló közzététele esedékes, egyebek között a Novozymes, Valeo, Dassault Systemes, Linde, Deutsche Boerse, Norsk Hydro, GSK, Fresnillo, Antofagasta, Persimmon és Whitbread részéről.

Piacbefolyásóló potenciállal bíró európai makrogazdasági adat közzététele nem esedékes.

Vegyesen zártak kedden a főbb európai tőzsdeindexek. A páneurópai Stoxx 600 index 0,01 százalékkal csökkent, az FTSE Eurofirst 300 index 0,03 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,17 százalékkal gyengült.

Frankfurtban 0,17 százalékkal gyengült a DAX index. A német ifo kedden közzétett áprilisi üzleti hangulatindexe a vártnál nagyobb mértékben csökkent és az ötödik egymást követő hónapban mutatott romlást.

Londonban 0,36 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index 0,10 százalékkal emelkedett, Madridban 0,39 százalékkal végzett alacsonyabban az IBEX-35 index, a milánói FTSE MIB pedig 0,22 százalékkal emelkedett.

A nap legnagyobb vesztesei az utazási és üdülési ágazat részvényei voltak. Az emelkedő részvények csoportját pedig az olaj- és gázipari papírok vezették, ágazati mutatójuk egy százalékkal emelkedett. A brit Barclays bank befektetésre ajánlott minősítést adott a BP, Total, Royal Dutch Shell és az OMV olajipari részvényeknek.

Az olajár hat egymást követő napi emelkedés után szerdán már lefelé korrigált kissé. Kedden a Brent 75 dollár felett, a WTI pedig 70 dollár közelében új idei csúcsot ért el a 2014 novemberinek megfelelő árszinten. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 0,11 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 73,78 dolláron, a WTI ára pedig 0,12 százalékkal 67,62 dollárra csökkent.

Az euró jegyzése 0,15 százalékkal 1,2215 dollárra csökkent, az arany határidős jegyzése 0,32 százalékkal unciánként 1328,70 dollárra ment le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!