Tőzsde - Nagy indexveszteség az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2018.10.23

Gyenge kezdésből nagy veszteségbe csúsztak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,43 százalék, a Stoxx 600 index 1,43 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,32 százalékkal gyengült. A főbb indexek 2016 vége óta a legalacsonyabb szintre zuhantak vissza a keddi kereskedésben.

A még nem hivatalos záródatok szerint Frankfurtban 2,06 százalékot veszített a kereskedés végére a DAX index, a londoni FTSE-100 index 1,06 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,53 százalékkal zárt alacsonyabban. Madridban 0,55 százalék, Milánóban pedig 0,67 százalék volt a tőzsdeindex keddi vesztesége.

A tőzsdei befektetőket a keddi kereskedés során az olasz költségvetési terv brüsszeli elutasítása mellett a Brexit körüli huzavona, valamint a Szaúd-Arábiával mélyülő diplomáciai konfliktus késztette a szokásosnál nagyobb kockázatkerülésre.

A politikai tényezőktől függetlenül a technológiai ágazat papírjai szerepeltek a legrosszabbul kedden az eredménybeszámolók miatt. Az ágazati index több mint három százalékkal gyengült. Az AMS chipgyártó részvénye például 24 százalékkal gyengült, mivel sem nyereségének a növekedése, sem éves előrejelzése nem győzte meg a befektetőket pozitív kilátásairól.

Az olajár csökkent kedden, miután Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter közölte, az ország konstruktív és felelősségteljes szerepet tölt be a világ olajpiacán és nem áll szándékában csökkenteni termelését az esetlegesen ellene irányuló szankciók elhárítására. A Brent nyersolaj ára az amerikai piacok nyitásakor 2,78 százalékkal hordónként 77,61 dollárral, a WTI ára 2,50 százalékkal 67,44 dollárral állt alacsonyabban.

Az eurót 0,14 százalékkal jegyezték erősebben 1,1481 dolláron.

Az arany ára az értékpapírpiaci árfolyamcsökkenést ellentételezve három havi csúcsra ment fel, a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 1,21 százalékkal unciánként 1236,00 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!