Tőzsde - Nyereséges zárás Európában

Gazdaság, 2019.12.06

Pozitív kezdés után tovább erősödtek és jelentős, sok esetben egy százalék feletti nyereségeket értek el pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és Stoxx Europe 600 indexek 1,19 és 1,10 százalék nyereségben álltak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,17 százalékkal emelkedett.

Londonban a még nem hivatalos záróadatok alapján 1,46 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,87 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 pedig 1,08 százalék nyereséget ért el. Madridban és Milánóban 1,56 és 0,92 százalék indexnyereséggel zárt a tőzsde pénteken.

A bizakodó befektetői hangulat főként az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elsimításába vetett reményeknek volt köszönhető. Donald Trump amerikai elnök közölte ugyanis, hogy "jól alakulnak" a tárgyalások Kínával. A piac reményei szerint így még a megemelt importvámok december 15-re kitűzött bevezetése előtt létrejöhet az első fázisú megállapodás az Egyesült Államok és Kína között.

A hangulatot tovább javította az európai piacokon az amerikai tőzsdéken a várakozáson felüli foglalkoztatási adatoknak köszönhetően bekövetkezett árfolyam-emelkedés is. Az európai kereskedési idő végén az amerikai indexek is már egy százalék körüli nyereségben jártak.

Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás reményében és az OPEC termeléscsökkentési megállapodásának köszönhetően az olajárak is erősödő lendületet vettek pénteken. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális együttműködése, az "OPEC+" az önkéntes kitermelési korlátozás napi 500 ezer hordós megemelésében állapodott meg a piaci túlkínálat megfékezése érdekében. A megállapodás a jövő év márciusáig hatályos. Az OPEC+ jelenleg napi 1,2 millió hordóval korlátozza termelését, ami a globális termelés 1,7 százalékának felel meg.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,23 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 64,17 dolláron, a WTI ára pedig 1,08 százalékkal 59,06 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,50 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1047 dolláron, az arany spot ára 1,06 százalékkal 1460,01 dollárra csökkent unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!