Tőzsde - Nyerséggel zártak az európai tőzsdék

Gazdaság, 2018.07.09

Pozitív kezdés után indexerősödéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,66 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést, a Stoxx 600 index 0,61 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,36 százalékkal erősödött.

A nem hivatalos záróadatok szerint Londonban 0,97 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,60 százalékkal emelkedett. Madridban 0,18 százalék, Milánóban 0,51 százalék volt az indexemelkedés hétfőn.

Az, hogy a piacok a jelek szerint már túltették magukat az importvámok kölcsönös kivetésével élesbe fordult amerikai-kínai kereskedelmi viszályon, leginkább a nyersanyagipari vállalatok részvényeinek kedvezett. Az ágazat árfolyammutatója 1,3 százalékkal emelkedett.

A hétfői indexemelkedéshez nagyban hozzájárult a várt csökkenés helyett júniusban javuló euróövezeti befektetői hangulat a német Sentix gazdaságkutató intézet felmérésében.

A Stoxx 600 euróövezeti gyűjtőindex egyik legjobban szereplő papírja az Air France-KLM volt sztrájkok ellenére is növekedést mutató júniusi utasforgalmi adatainak köszönhetően. A részvény közel hét százalékkal erősödött.

A francia Renault részvénye több mint egy százalékkal gyengült, miután japán partnerénél a Nissannál újabb részletek váltak ismertté az emissziós és fogyasztási adatok meghamisításáról.

A Brent nyersolaj ára emelkedett a világ olajkeresletének növekedését jelző prognózisok hatására, illetve az Egyesült Államok igyekezetének köszönhetően, hogy az Irán ellen életbe léptetett szankciói betartására kényszerítse az iráni olajat importáló országokat. A Brent ára 1,40 százalékkal hordónként 78,19 dollárra emelkedett.

Az amerikai olaj ára viszont csökkent, mivel az Egyesült Államokban az elmúlt héten az egy évvel korábbihoz képest százzal 863-ra emelkedett a termelő olajkutak száma. A WTI ára 0,14 százalékkal hordónként 73,70 dollárra csökkent.

Az euró négy heti csúcsot ért el nap közben 1,1791 dolláros jegyzésen. Az európai piaci záráskor 1,1748 dolláron állt a jegyzés 0,03 százalékos erősödéssel.

Az arany határidős jegyzése a piaci záráskor 1262,00 dolláron állt unciánként, ami 0,49 százalékos erősödésnek felel meg. Nap közben a jegyzés 1266,90 dolláron, két heti csúcson is állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!