Tőzsde - Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.01.24

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Az európai tőzsdéken már egy-másfél százalékos indexnyereséggel zajlott a kereskedés az amerikai piacok pénteki nyitásakor. Európában a csütörtöki veszteséges zárás után tettek szert erősödő lendületre pénteken a tőzsdék. Az amerikai indexek vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést.

New Yorkban a pénteki kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,24 százalék, az S&P-500 index 0,19 százalék, a Nasdaq Composite index 0,45 százalék nyereséget mutatott.

Az amerikai tőzsdeindexeknek a nyitás előtt közzétett kedvező vállalati eredmény-beszámolók adtak növekedési lendületet. Részben elhárult ugyanakkor a kínai koronavírus-fertőzés fékező ereje. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanis Kínára korlátozott járványnak minősítette a fertőzést, nem pedig globálisnak.

Az Intel Corp vártnál kedvezőbb 2020-ra tett előrejelzésének köszönhetően részvényének árfolyama a tőzsdén kívüli forgalomban öt százalékot meghaladó nyereséget ért el, a papír ennek köszönhetően 19 éves csúcson indulhat neki a pénteki kereskedésnek. A technológiai ágazatból az Advanced Micro Devices másfél százalékos, a Broadcom pedig három és fél százalékos árfolyamnyereséget ért el a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban.

Az olajárat viszont erősen megterhelik a vírusfertőzés miatti aggodalmak a vele együtt járó forgalmi korlátozások és gazdasági teljesítménycsökkenés miatt. Kína a világ második legnagyobb olajfelhasználója. A Brent nyersolaj már öt százalékos heti veszteségnél jár és harmadik hetet fejezi így be árcsökkenéssel.

Az amerikai kereskedés kezdetén a Brent nyersolaj ára hordónként 61,27 dolláron 1,24 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 1,28 százalékkal 54,88 dollárra csökkent.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1035 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1560,72 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!