Tőzsde - Pozitív kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2018.03.23

Az előző napi nagy, két és fél-három százalékos veszteség után indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,16 százalék, az S&P-500 index 0,22 százalék, a Nasdaq Composite index 0,08 százalék nyereséget mutatott a kereskedés kezdetén.

A csütörtöki nagy árfolyamgyengülést az idézte elő, hogy kész ténnyé vált a kínai termékekre kivetett importvám, amit még március elején jelentett be az amerikai elnök. A befektetők, attól tartva, hogy Kína a szemet-szemért elvet követve megtorló intézkedéseket hoz és ez egyre eszkalálódó kereskedelmi háborúhoz fog vezetni, nagy árfolyamesést idéztek elő a külkereskedelemben leginkább érdekelt jelentősebb iparvállalatok körében. Ilyenek voltak például a Caterpillar, a 3M és a Boeing is, amelyek két százalék körül veszteséget szenvedtek el.

Kína az amerikai lépést 128 termék megnevezésével viszonozta, amelyekre a későbbiekben vámot vethet ki, valamint bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Washingtonnal szemben a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

A csütörtöki indexcsökkenéshez nagyban hozzájárult a technológiai ágazat papírjainak árfolyamvesztése is, amit elsősorban a Facebook "adathasznosítási" gyakorlata nyomán kibontakozott bizalmi válság idézett elő.

Az olajár a csütörtöki negatív korrekció után ismét emelkedésnek indult pénteken. A csütörtöki profitkivétel előtt az olajár két hét alatt tíz százalékkal emelkedett. Pénteken az újabb emelkedést az a szaúdi jelzés idézte elő, miszerint 2019-ben is folytatni kellene az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők által felvállalt termeléskorlátozási megállapodást.

A Brent nyersolaj ára az amerikai piaci nyitáskor 0,80 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 69,46 dolláron, a WTI pedig 0,65 százalékkal magasabban 64,72 dolláron.

A dollár egyhavi mélypontra gyengült az arany ára pedig emelkedett pénteken. Az eurót 0,33 százalékkal jegyezték erősebben 1,2342 dolláron, az arany ára 1,51 százalékkal ment feljebb 1347,40 dollárra unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!