Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.08.14

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni és a frankfurti tőzsdék 0,3 százalékos erősödéssel kezdhetik a keddi kereskedést, a párizsi pedig 0,2 százalékossal.

A befektetői döntéseket kedden a makrogazdasági adatok közül befolyásolhatják az Eurostat adatai az euróövezeti gazdasági növekedés második negyedévi alakulásáról, valamint az ipari termelés júniusi alakulásáról. A ZEW gazdaságkutató intézet pedig a német és az euróövezeti gazdasági hangulatindexét adja ki augusztusról. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a németországi júliusi infláció végleges adatait teszi közzé.

Hétfőn veszteséggel zártak az európai tőzsdék a törökországi devizaválság által keltett aggodalmak miatt: a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,31 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,25 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,37 százalékkal csökkent.

Londonban 0,32 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,53 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,04 százalékkal csökkent, Milánóban 0,58 százalékkal, Madridban 0,75 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex.

A nap egyik nagy vesztese a német Bayer volt, több mint tíz százalék árfolyamveszteséggel. A cég árfolyamgyengülését egy pénteki amerikai bírósági döntés váltotta ki. A nemrég 63 milliárd dollárért a német vegyipari vállalat tulajdonába került Monsantót ugyanis 289 millió dollár kártérítés kifizetésére ítélte egy San Franciscó-i bíróság.

Gyengültek a turisztikai és utazási ágazat részvényei is, a csökkenést az Air France KLM vezette újabb sztrájkok kockázata miatt. A részvény négy százalékkal gyengült. A Ryanair részvénye három százalékot veszített hasonló okból.

Az olaj ára emelkedett kedden a szaúdi olajtermelés csökkenése miatt. Júliusban Szaúd-Arábia napi 10,288 millió hordó olajat termelt, 200 ezerrel kevesebbet az előző havinál. Az áremelkedésnek határt szab ugyanakkor a világ olajkeresletének a korábban jelzettnél lassúbb növekedése, amiről az OPEC hétfőn adott ki előrejelzést.

A Brent ára 0,28 százalékkal hordónként 72,81 dollárra, a WTI ára 0,37 százalékkal 67,45 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1402 dolláron. Az arany ára 0,18 százalékkal unciánként 1201,10 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!