TV műsor

Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.01.16

Az árfolyamindexek csekély mértékű, egyértelmű irány nélküli elmozdulására lehet számítani csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban az FTSE-100 index szinte változatlan kezdésére lehet számítani, a DAX index Frankfurtban 0,1 százalékkal emelkedhet, a párizsi CAC-40 index pedig 0,2 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén.

Szerda este Donald Trump amerikai elnök és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes Washingtonban aláírta a két ország között dúló kereskedelmi vita rendezését célzó első fázisú egyezményt. A megállapodással elhárult a nemzetközi értékpapírpiacokat 18 hónapja leginkább terhelő tényező.

A megállapodás értelmében a kínai árucikkekre kivetett amerikai pótvámok mindaddig érvényben maradnak, amíg a most aláírt részleges kereskedelmi egyezmény második szakaszának részleteiben nem születik megállapodás. Kína emellett vállalta, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat. A részleges kereskedelmi egyezmény február közepén lép életbe. A kínai elnök az amerikai elnökhöz intézett levelében hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi megállapodás "jó az egész világnak".

Mivel a kereskedelmi megállapodás "jótékony hatását" a piacok már beárazták, az ázsiai tőkepiacokon vegyes árfolyamindexek alakultak ki a csütörtöki kereskedésben. Az amerikai tőzsdék nyereséggel zártak szerdán a folyamatban lévő vállalati eredménybeszámoló-szezon legfrissebb adatainak köszönhetően.

Az olajárak emelkedtek csütörtök reggel, a Brent hordónként 64,50 dolláron 0,78 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai piacok nyitása előtt másfél órával, az amerikai WTI ára pedig 0,80 százalékkal 58,27 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1147 dolláron, az arany spot ára 0,21 százalékkal unciánként 1552,69 dollárra emelkedett.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!