Tőzsde - Vegyes kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.05.22

Vegyes kezdésre lehet számítani kedden az európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index a hétfői szünnap után kedden 0,54 százalék emelkedéssel hozza be lemaradását a többi európai tőzsdeindex előző napi erősödéséhez képest. A londoni és a párizsi indexek viszont csekély, 0,03-0,07 százalék veszteséggel korrigálják hétfői nyereségeiket.

Hétfőn indexemelkedéssel zárt az európai tőzsdék többsége. A néhány kivétel egyike Milánó volt, ahol az újonnan alakuló kormány költségvetési kiadásaival kapcsolatos befektetői aggodalmak vitték a mélybe a tőzsdeindexet. Milánó 1,52 százalék veszteséggel zárt. Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga a hétfői tőzsdezárás után terjesztette be kormányalakítási tervét Sergio Mattarella államfőnek. A koalíció miniszterelnök-jelöltjének elfogadásáról kedden dönt az államfő.

Az európai tőzsdék többsége viszont erősödő lendülettel nyugtázta hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus veszélyének elhárulását.

Az Egyesült Államok és Kína a hét végén egyezett meg abban, hogy kölcsönösen elállnak az importvámok megemelésétől és együttműködnek a kereskedelmi mérlegegyensúly helyreállításában. A megállapodás értelmében Kína több energiahordozót és mezőgazdasági cikket fog vásárolni az Egyesült Államok évi 335 milliárd dollár külkereskedelmi deficitjének csökkenése érdekében.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,26 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Egyes piacok ünnepi zárva tartása miatt a páneurópai Stoxx 600 index és az euróövezeti EuroStoxx50 index hétfőn nem állt rendelkezésre.

Londonban 1,03 százalék erősödéssel zárt az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,41 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Frankfurt ünnep miatt zárva tartott.

Az olajár emelkedett, részben az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus elodázásának köszönhetően, részben pedig a venezuelai termelés esetleges további csökkenéséről elterjedt hírek miatt. A választás tisztaságát megkérdőjelező Egyesült Államok ugyanis olajipari szankciókat helyezett kilátásba Venezuela ellen, ahol az olajtermelés már egyébként is harmadával csökkent két év alatt.

A Brent az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,28 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 79,44 dolláron. A WTI ára 0,32 százalékkal 72,58 dollárra emelkedett.

A Brent ára a múlt héten 2014 óta első alkalommal lépte át a 80 dolláros határt. A Brent egy hónap alatt 7,5 százalékkal, a WTI 5,7 százalékkal emelkedett.

A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az eurót 0,13 százalékkal jegyezték alacsonyabban 1,1776 dolláron, a határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusának jegyzése 0,15 százalékkal unciánként 1288,90 dollárra csökkent. Az arany azonnali ára hétfőn unciánként 1281,79 dolláron érte el idei mélypontját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!