Tőzsde - Vegyes kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.05.24

Az előző napi nagy esés után csekély mértékű és vegyes irányú mozgással kezdhetik a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index néhány pont csökkenéssel nyithat, Frankfurtban és Párizsban pedig 0,03-0,04 százalék lehet az index emelkedése a kereskedés kezdetén.

Nagy veszteséggel zártak szerdán az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 1,16 százalék, a Stoxx 600 index 1,10 százalék, az euróövezti EuroStoxx50 index 1,27 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Londonban 1,13, Frankfurtban 1,47, Párizsban pedig 1,32 százalék volt az indexcsökkenés. Madrid tőzsdeindexe 1,12 százalékkal, Milánóé 1,31 százalékkal esett.

A milánói tőzsdeindex csökkenése az egyik legnagyobb volt Európában az euroszkeptikus kormánykoalíció megalakulása keltette piaci aggodalmak miatt.

A nap legnagyobb vesztesei azonban a nyersanyagipari vállalatok voltak szerte Európában az Egyesült Államok és az EU között élesedő kereskedelmi feszültség miatt. Európai Unió kereskedelmi biztosa szerint ugyanis Brüsszelnek nem sikerült elérnie, hogy Washingtont ne vessen ki vámokat az unióból importált acélra és alumíniumra.

A nyersanyagipari ágazat árfolyammutatója két és fél százalékkal gyengült szerdán, az Anglo American bányavállalat részvénye öt százalékkal esett.

Az általános árfolyamcsökkenéshez hozzájárult az is, hogy az Egyesült Államok és Kína között is feszültté vált a hangulat a külkereskedelmi egyensúly kérdésében, holott korábban mindkét fél bejelentette, hogy elállnak az importvámok megemelésétől és kölcsönösen igyekeznek felszámolni a kereskedelmi egyensúlytalanságokat. Donald Trump elnök szerdán azonban elégedetlenségének adott hangot a Kínával folytatott tárgyalásokon elért eredményekkel kapcsolatban.

Az olajárakat az OPEC emelkedő olajtermelésének kilátása gyengítette szerdán. Előzőleg az olajár idei csúcsot ért el a venezuelai és az iráni termelés esetleges csökkenése miatt. Az Egyesült Államok ugyanis mindkét ország ellen újabb szankciókat helyezett kilátásba. Az OPEC és a 2017 eleje óta tartó termeléskorlátozásban részt vevő szervezeten kívüli nagy olajtermelők június 22-én ülnek össze a megállapodás további sorsának megvitatására. Az idei év végéig érvényben lévő termeléskorlátozás már elérte célját, a felhalmozott globális nyersolajkészletek öt éves átlagra csökkentek.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,44 százalékkal, a WTI nyersolajé 0,36 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 79,45 dolláros és 71,58 dolláros áron.

Az eurót 1,1706 dolláron jegyezték, 0,09 százalékkal erősebben, az arany határidős jegyzése legközelebbi teljesítésre 0,39 százalékkal unciánként 1294,60 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!