Tőzsde - Vegyesen alakult a kereskedés New Yorkban

Gazdaság, 2018.06.22

Vegyesen alakult a kereskedés a New York-i tőzsdén pénteken, a magasabb olajárak felfelé nyomták az energetikai cégek árfolyamát, a technológiai részvények viszont estek.

Közép-európai idő szerint este fél nyolckor, két és fél órával zárás előtt a Dow Jones ipari átlag 0,66 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója pedig 0,42 százalékos pluszban, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,03 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken ívelt felfelé, miután a kitermelés mérsékelt emelésében állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai pénteken Bécsben szokásos félévenkénti tanácskozásukon.

A legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként már 2,42 százalékos nyereségben, 74,82 dolláron, míg a WTI 4,99 százalékos pluszban, 68,81 dolláron forog.

Az amerikai olajipari cégek közül az Exxon Mobil árfolyama 2,5 százalékkal, a Chevroné pedig 2,3 százalékkal nőtt. Az S&P energetikai alindexe 2,7 százalékkal emelkedett.

A technológiai cégek közül a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésével foglalkozó Red Hat volt a nap vesztese, árfolyama 11,2 százalékkal zuhant, miután a dollár erősödésének következményeként negyedéves és éves bevételi előrejelzése alulmúlta az elemzői várakozásokat. A Microsoft 1,1 százalékkal, a Facebook pedig 0,6 százalékkal gyengült.

Egy euróért 1,1655 dollárt adtak, 0,45 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,05 százalékkal gyengült a dollár, 109,94 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,31 százalékkal, 94,25 pontra csúszott le.

A kriptodevizák árfolyama meredeken csökkent, miután a japán pénzügyi felügyelet felszólította az ország kriptodeviza-kereskedési platformjait, hogy lépjenek fel határozottabban a pénzmosás ellen, és javítsák belső eljárásaikat.

A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 8,16 százalékkal, 6178,86 dollárra, négyhavi mélypontra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 474,40 dolláron, 9,96 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,4913 dolláron, 6,62 százalékos veszteségben forgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!