Tőzsde - Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2018.05.10

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, miután a brit jegybank nem változtatott az irányadó kamaton a gazdasági növekedés váratlanul erős lassulása miatt.

A frankfurti DAX-index 0,62 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,57 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,20 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A nap vesztese a milánói tőzsde volt, amelynek irányadó indexe 0,96 százalékkal esett, a tízéves olasz államkötvények hozama pedig 1,94 százalékra, hétheti csúcsra nőtt a kormányalakítási bizonytalanságok miatt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,12 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index ugyancsak 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,02 százalékkal csökkent.

A piaci szereplők és az elemzői közösség tagjai az utóbbi hónapokban gyakorlatilag biztosra vették, hogy a Bank of England májusban újból kamatot emel, de az utóbbi hetek váratlanul gyenge brit gazdasági aktivitási adatai után ez a várakozás szinte eltűnt az előrejelzésekből és a piaci árazásokból. A brit hazai össztermék negyedéves összevetésben csak 0,1 százalékkal nőtt 2018 első negyedében, meredeken lassult a tavalyi negyedik negyedévben mért 0,4 százalékhoz képest.

A nap vesztesei a telekom vállalatok voltak, az ágazati alindex 0,94 százalékkal esett a gyorsjelentések közepette. Nagy-Britannia legnagyobb távközlési csoportja, a BT árfolyama 7,4 százalékkal esett, mert a vártnál gyengébb eredményeket ért el az első negyedévben. A könyvelési botrány következményeivel is küzdő vállalat munkavállalóinak több mint 10 százalékát küldi el, 13 ezer állást szüntet meg, valamint feladja londoni székházát, és egy kisebb irodaházba költözik. Gavin Patterson vezérigazgató radikális intézkedéseket ígért, hogy egyszerűsítsék és hatékonyabbá tegyék a vállalatot.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,71 százalékos, az S&P 500-as ugyancsak 0,71 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,70 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,22 százalékos veszteségben, 77,04 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 0,08 százalékos mínuszban, 71,08 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,43 százalékkal, 1318,70 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1894 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,37 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!