Tőzsde - Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.09.21

Nagy indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon az újabb járványellenes korlátozásoktól tartó globális árfolyamvesztéssel összhangban.

New Yorkban a DJIA-30 index 1,70 százalék, az S&P-500 index 1,41 százalék, a Nasdaq Composite index 1,50 százalék csökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést.

Pénteken az indexek veszteséggel zártak, a DJIA csaknem egy százalékos, az S&P és a Nasdaq indexek pedig több mint egy százalékos csökkenéssel. Az elmúlt hetet a DJIA nagyjából változatlanul, az S&P 0,7 százalékos, a Nasdaq 0.6 százalékos csökkenéssel fejezte be.

A hétfői tőzsdenapot már az ázsiai piacok is gyengüléssel indították, az európai tőzsdék pedig 2,5-3,0 százalékos veszteségben jártak az amerikai kereskedési idő kezdetén. A páneurópai gyűjtőindexek két és fél százalékos veszteséget mutattak, az euróövezeti pedig három százalékosat. A londoni, frankfurti tőzsdeindexek négy heti mélypontot értek el, csakúgy, mint a párizsi és a madridi, a milánói pedig hét heti mélypontra zuhant.

Az európai piacokon a banki és az utazási ágazatok papírjai gyengültek a legnagyobb mértékben, mindkét ágazat indexe hat százalékot esett.

Hasonlóképpen az amerikai piacokon is a légitársaságok, a szállodaláncok és az üdülőhajó üzemeltető cégek részvényei estek nagyot, 2-4 százalékosat már a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban. A banki papírok közül a JPMorgan Chase & Co és a Bank of New York Mellon Corp több mint négy százalékot veszített a tőzsdén kívüli forgalomban. A befektetői figyelem középpontjában lévő vezető technológiai papírok, az Apple Inc, a Facebook Inc és az Amazon.com Inc részvények 1,5-2,5 százalékos veszteségben voltak már a nyitás előtt is.

Az olajár is esett hétfőn, a Brent az amerikai piaci nyitáskor 1,78 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, hordónként 42,38 dolláron, a WTI ára pedig 1,94 százalékkal 40,52 dollárra csökkent.

Az eurót 0,57 százalékkal jegyzik gyengébben, 1,1770 dolláron, az arany spot ára 1,60 százalékkal, unciánként 1919,37 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!