Tőzsde - Veszteséges kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2018.06.18

A pénteki veszteséges zárás után indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon az eszkalálódó amerikai-kínai kereskedelmi viszály miatt.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,58 százalék, az S&P-500 index 0,66 százalék, a Nasdaq Composite index 0,68 százalék csökkenéssel indult neki a hétfői kereskedésnek.

Donald Trump amerikai elnök pénteken 25 százalékos pótlólagos vám kivetését jelentette be 50 milliárd dollár értékű, Kínából importált csúcstechnológiai termékre "Kína tisztességtelen magatartása miatt a szellemi tulajdonjogok védelme és fejlett technológiai ismeretek terén". Kína válaszul 25 százalékos importvám kivetését jelentette be 34 milliárd dollár értékű amerikai termékre.

Az olajár emelkedett, a Brent 1,28 százalékkal hordónként 74,38 dollárra, a WTI 0,40 százalékkal 65,11 dollárra. Az OPEC a hét végén ül össze Bécsben termelési politikájának a lefektetésére. Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője, valamint Oroszország, az OPEC 2017 eleje óta tartó termeléskorlátozási programjában részt vevő szervezeten kívüli országok legnagyobbikaként egyaránt a korlátozási keret csökkentését szorgalmazza. A tanácskozás kimeneteleként a világpiaci olajkínálat növekedésére lehet számítani.

Az arany ára kissé emelkedett az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség eszkalálódása miatt felértékelődött értékőrző szerepének köszönhetően. Pénteken az arany ára unciánként 1275 dolláron öt és fél éves mélyponton állt. Hétfőn a határidős jegyzés legközelebbi kontraktusa 0,34 százalékkal 1282,90 dollárra emelkedett.

A dollár kissé erősödött, az eurót 0,09 százalékkal jegyezték gyengébben az amerikai piaci nyitáskor 1,1599 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!