Tőzsde - Veszteséges kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2018.09.11

Indexcsökkenéssel indult kedden a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes, főként a technológiai papírok emelkedésével végződő kereskedés után.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,06 százalék, az S&P-500 index 0,30 százalék, a Nasdaq Composite index 0,32 százalék veszteséget mutatott.

A befektetői hangulatot elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmérgesedése rontja a tőzsdéken. A Fehér Ház pénteken jelezte, hogy "kész a szükséges lépéseket megtenni" a 267 milliárd dollárnyi kínai importot terhelő pótlólagos vámok kivetéséhez.

A külkereskedelmi aggodalmakra leginkább érzékeny részvények, például a Boeing és a Caterpillar is több mint fél százalékkal gyengültek a tőzsdén kívüli forgalomban még a keddi kezdés kezdete előtt. Gyengültek továbbá a nyitás előtt a nagy technológiai cégek, egyebek között a Facebook, az Amazon, a Netflix és a Tesla papírjai is.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai tőzsdék is viszonylag nagy veszteségben jártak azt követően, hogy London kivételével még nyereséggel kezdték a keddi kereskedést. Az árfolyamromlást az európai piacokon is a világkereskedelmi aggodalmaknak lehet tulajdonítani. A legnagyobb veszteségeket emiatt a nyersanyagipari és autóipari részvények szenvedték el. Pozitív tartományban szinte csak az olaj- és gázipari vállalatok részvényei tartották meg magukat az európai piacokon az olajár emelkedésének köszönhetően.

Az olajár kedden az Iránra kivetett és novemberben életbe lépő amerikai szankciók várhatóan kínálatszűkítő hatása miatt emelkedett. A Brent nyersolaj ára az amerikai piacok nyitásakor 0,57 százalékkal állt magasabban hordónként 77,81 dolláron, a WTI pedig 0,27 százalékkal 67,72 dolláron.

Az euró jegyzése 0,09 százalékkal 1,1583 dollárra csökkent, az arany ára 0,42 százalékkal unciánként 1194,80 dollárra ment lejjebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!