Tőzsde - Veszteséges zárás Európában

Gazdaság, 2018.04.11

Indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai Stoxx 600 index 0,62 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,61 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,50 százalék veszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést.

Londonban az FTSE-100 index 0,11 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX index 0,81 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,60 százalékkal végzett lejjebb. Madridban 0,39 százalék, Milánóban 0,67 százalék volt az indexcsökkenés.

Kedden az európai tőzsdeindexek még erősödéssel nyugtázták az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség enyhülését, miután a kínai államfő egy gazdasági konferencián tartott beszédében a gazdaság további nyitását helyezte kilátásba.

Szerdán viszont már az induló vállalati eredménybeszámoló szezonra terelődött az európai tőzsdei befektetők figyelme. A kockázatvállalási hajlandóságon nagyot rontott az amerikai elnök figyelmeztetése egy küszöbön álló megtorló rakétatámadásról a szíriai kormányerők ellen.

A szerdai kereskedés leggyengébben szereplő részvényei az utazási és turisztikai ágazatból kerültek ki, melynek mutatója másfél százalékkal gyengült. Nagyot estek emellett a vegyipari, nyersanyagipari, pénzügyi szolgáltató és egészségügyi cégek részvényei is.

Viszonylag jól szerepelt viszont a kiskereskedelmi ágazat közel egy százalékos emelkedéssel. A Tesco részvénye több mint hat százalékkal erősödött, miután négy éve első alkalommal osztalékfizetést jelentett be.

A Deutsche Telekom részvénye három százaléknál nagyobb erősödést ért el annak hírére, hogy újrakezdődtek a fúziós tárgyalások amerikai érdekeltsége, a T-Mobile US és a Sprint távközlési szolgáltató vállalat között.

Az olajár szerdán tovább nőtt a hétfő-keddi öt százalékos emelkedés után. Szerdán a közel-keleti feszültség fokozódása emelte az olajárat, annak mértékét azonban erősen korlátozta az amerikai olajtermelés növekedése. A Brent olajár szerdán 2014 vége óta a legmagasabb árat érte el 72 dollár felett.

A Brent nyersolaj az európai kereskedés végén 1,97 százalékkal állt magasabban hordónként 72,44 dolláron, a WTI pedig 2,27 százalékkal 67,00 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,26 százalékkal jegyezték erősebben 1,2387 dolláron, az arany ára 1,30 százalékkal unciánként 1363,40 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!