Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2017.03.27

Csökkenéssel nyithatnak hétfőn a főbb nyugat-európai tőzsdék, a befektetők óvatosak, miután Donald Trump amerikai elnök kudarcot vallott az új egészségbiztosítási törvény elfogadtatásában.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 47 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 68 ponttal, a párizsi CAC-40 index 28 ponttal eshet nyitásban.

Hétfőn viszonylag kevés adat várható. Délelőtt az euróövezeti hitelezés alakulását tükröző statisztika mellett a márciusi németországi üzleti hangulatról kaphatnak képet a befektetők.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben hétfőn Kína kivételével csökkentek a vezető tőzsdemutatók, mivel az új amerikai egészségügyi törvény tervezetének visszavonása tovább növelte a befektetők kételyeit az iránt, hogy Donald Trump elnök képes lesz keresztülvinni a kongresszuson nagyszabású adócsökkentési és infrastrukturális beruházási terveit.

Az irányadó New York-i tőzsdeindexek határidős jegyzései hatheti, a dollárindex pedig közel kéthavi mélypontra csökkent. A globális befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt VIX volatilitási index a határidős jegyzésben 3,23 százalékkal, 14,38 pontra emelkedett, de a hosszú távú átlagot és egyben a pánikot jelző 20 ponttól még mindig messze áll az értéke. Utoljára a tavalyi amerikai elnökválasztás idején járt 20 pont fölött a VIX-index.

A kőolaj ára csökken, mivel a működő amerikai olajkutak számának növekedése kioltotta annak a hírnek a kedvező hatását, miszerint a nagy olajexportáló országok a kitermeléscsökkentési megállapodás meghosszabbításáról tárgyalnak.

Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor az észak-tengeri Brent júniusi szállításra hordónként (159 liter) 50,52 dollárba került, 40 centes, 0,79 százalékos mínuszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 46 centtel, 0,96 százalékkal, 47,51 dollárra esett.

Pénteken Frankfurt kivételével mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,20 százalékkal, 12 064,27 pontra emelkedett, miközben a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,05 százalékkal, 7336,82 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,24 százalékkal, 5020,90 pontra esett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,22 százalékkal, 3444,67 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,16 százalékkal, 1484,54 pontra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!