Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2017.06.21

Csökkenéssel nyithatnak szerdán a főbb nyugat-európai tőzsdék, a befektetők figyelme Nagy-Britanniára és az olajpiacra irányul.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 10 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 5 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 11 ponttal csökkenhet a nyitásban.

Európában és a tengerentúli részvénypiacokon is várhatóan az olajárak alakulása határozza majd meg a hangulatot, miután kedden újabb 2 százalékkal esett a világpiaci ár a globális kitermelés növekedésének hatására.

Emellett a brit gazdaság és politika köti le a figyelmet: hivatalosan megalakul az új összetételű parlament és II. Erzsébet angol királynő ismerteti az új brit kormány törvényalkotási programját.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt csökkentek az irányadó tőzsdemutatók. Az MSCI globális indexszolgáltató úgy döntött, hogy a jövő évtől bevon a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényekből 222-t feltörekvő piaci indexkosarába. A várakozásokkal összhangban álló döntés azonban nem tudta ellensúlyozni az olajárak csökkenésének hatását.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,52 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 1,48 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,54 százalékos, a vezető sanghaji index 0,11 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,52 százalékos mínuszt mutatott a záráshoz közeledve. Csak a sencseni és a tajvani index állt enyhe nyereségben.

A kőolaj világpiaci ára csökken, több havi mélypont körül alakul a legközelebbi határidős jegyzésekben. Bár a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) érintett tagállamai és a kartellen kívüli nagy olajexportőrök májusban teljesítették a legnagyobb mértékben, 106 százalékra, a kitermeléscsökkentési megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, a piaci befektetők nincsenek meggyőződve az erőfeszítések hatékonyságáról, tekintettel a raktárkészletek gyarapodására és más országok, főleg az Egyesült Államok növekvő kitermelésére.

Közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor az észak-tengeri Brent augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 45,91 dollárba került, 11 centes, 0,24 százalékos mínuszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára augusztusi szállításra hordónként 6 centtel, 0,14 százalékkal, 43,45 dollárra süllyedt.

Kedden mérsékelt veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,68 százalékkal, 7472,71 pontra, a frankfurti DAX-index 0,58 százalékkal, 12 814,79 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,32 százalékkal, 5293,65 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,70 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,66 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,41 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!