Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.02.21

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán.

Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 5 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 40 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 20 ponttal eshet a nyitásban.

Sok nagy európai vállalat, köztük az Orange, az Atos, a Deutsche Boerse, a Getlink, az Iberdrola, az AccorHotels, a Glencore és Barratt Developments is szerdán teszi közzé gyorsjelentését.

A befektetők a vállalati gyorsjelentések mellett a beszerzésimenedzser-indexekre figyelnek. Az IHS Markit gazdaságkutató intézet délelőtt teszi közzé a nagyobb euróövezeti gazdaságok és az euróövezet magánszektorának februári teljesítményét tükröző szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexek (BMI) előzetes értékeit, amelyekből arra is lehet következtetni, hogy az erős gazdasági növekedési ütem mennyire fenntartható.

Délután közlik az Egyesült Államokra vonatkozó BMI-adtokat, este pedig közzéteszik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának január végi üléséről készített jegyzőkönyvet. A befektetők azt remélik, hogy a jegyzőkönyvben találnak további fogódzókat a kamatpálya alakulásának pontosabb megbecsüléséhez.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin emelkedtek az irányadó indexek szerdán, bár New Yorkban veszteséges volt a kereskedés előző nap. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,32 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést, főleg az exportorientált vállalatok árfolyama nőtt a jen dollárhoz viszonyított gyengülése miatt. A dél-koreai Kospi 0,60 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,05 százalékos pluszban zárt, míg a hongkongi Hang Seng 1,65 százalékos nyereségben állt a zárás előtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,70 százalékos mínuszban, 64,79 dolláron, a WTI pedig 0,95 százalékos veszteségben, 61,20 dolláron forgott nyolc óra körül.

A kriptodevizák árfolyama csökken. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 11 000,36 dolláron, 2,03 százalékos veszteségben állt.

Kedden London kivételével emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,01 százalékkal, 7246,77 pontra csökkent, míg a frankfurti DAX-index 0,83 százalékkal, 12 487,90 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,64 százalékkal, 5289,86 pontra emelkedett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,60 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,56 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,83 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!