Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gazdaság, 2018.02.13

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei kedden, az óvatosság felülkerekedett az amerikai inflációs adatok közzététele előtt.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,13 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,70 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,60 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,63 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,56 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,72 százalékkal esett.

A nap vesztesei a telekommunikációs vállalatok, a szektor alindexe több mint 1 százalékos mínuszban zárt a csalódást keltő újabb gyorsjelentések miatt. A belga Telenet árfolyama 5,6 százalékkal esett az osztalék nagysága miatti aggodalmakra, a brit Inmarsat műholdas kommunikációs cég pedig 5,29 százalékot veszített értékéből, mert a HSBC csökkentette célárfolyamát.

Nyereségben tudtak viszont zárni az utazáshoz és szabadidős tevékenységhez kapcsolódó cégek, így például a TUI csoport, a Lufthansa és az Easyjet, amelyek stabil nyereségről számoltak be.

Az Ubisoft számítógépes és videojátékokat kiadó és fejlesztő francia cég árfolyama több mint 6 százalékkal ugrott meg a piaci várakozásokat felülmúló árbevételének köszönhetően. A holland Randstad, a világ második legnagyobb humánerőforrás szolgáltatója majdnem 2 százalékkal drágult a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményeinek köszönhetően.

A nyugat-európai tőzsdék zárásakor az irányadó New York-i indexek közül a Dow Jones ipari átlag 0,52 százalékos, az S&P 500-as 0,43 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,24 százalékos mínuszban állt.

Az Egyesült Államokban szerdán teszik közzé a januári inflációs adatokat, amelyek alakulása jelentős hatást gyakorol az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikai döntéseire. Ha a tényadatok összhangban lesznek a várakozásokkal vagy kissé alatta maradnak, az nagy megnyugvást hozhat, a magasabb értékek viszont még jobban megrémíthetik a befektetőket, ami újra a kötvényhozamok emelkedéséhez és a részvényárfolyamok heves ingadozásához vezethet.

Egy euróért 1,2365 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,59 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz.

A bitcoin árfolyama csökken. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8533,08 dolláron, 4,03 százalékos veszteségben állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,32 százalékos veszteségben, 62,39 dolláron állt, míg a márciusi szállítású WTI 0,57 százalékos mínuszban, 58,95 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,33 százalékkal, 1330,80 dollárra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!