Tőzsde - Emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexeinek többsége

Gazdaság, 2017.04.21

New York nyomdokain haladva emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexeinek többsége pénteken, miközben óvatosság uralkodott a csütörtöki párizsi merénylet és a küszöbön álló francia elnökválasztás miatt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,04 százalékkal, 18 621,50 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 1,07 százalékkal, 1488,58 pontra emelkedett.

Akárcsak New Yorkban, Tokióban is az amerikai adóreform iránti várakozások újjáéledése hajtotta a kereskedést. A globális befektetők kockázatvállalási hajlandóságát nagyban fokozta, hogy Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter csütörtökön közölte, "a nagyon közeli jövőben" nyilvánosságra hozzák a kormányzat adóreformjának tervét, és reményeik szerint a kongresszus még idén jóváhagyja az elképzeléseket, függetlenül az egészségügy átalakításának sorsától.

A dél-koreai Kospi 0,74 százalékos pluszban, 2165,04 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,56 százalékos nyereségben, 5854,14 ponton zárt.

Szöulban a Samsung-csoport zászlóshajója, az elektronikai cikkeket, köztük az okostelefonokat gyártó Samsung Electronics árfolyama közel 3 százalékos pluszban is járt, de végül 1,19 százalékos nyereségben zárta a napot annak örömére, hogy pénteken megkezdték az új prémiumkategóriás okostelefon, a Galay S8-as modell forgalmazását Dél-Koreában. Az Egyesült Államokban és Kanadában is pénteken kerülnek az üzletekbe az új telefonok. Az előző, az S7-es modellhez képest több előrendelés futott be az S8-ra.

Kínában vegyesen fejezték be a hetet az irányadó indexek. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,03 százalékkal, 3173,15 pontra emelkedett, míg a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,43 százalékkal, 10 314,36 pontra csökkent. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,13 százalékkal, 3466,71 pontra nőtt.

Az idei év legrosszabb hetét tudhatják maguk mögött a kínai tőzsdék a szabályozások szigorítása és a kínai gazdaság romló kilátásai miatti aggodalmak hatására. A befektetők a kis tőkeerejű vállalatokból a defenzív részvényekbe, különösen a fogyasztási cikkeket gyártó és az egészségügyi cégekbe, csoportosították át tőkéjüket.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,21 százalékos mínuszban, 20 007,00 ponton zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!