Tőzsde - Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.03.08

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön, az óvatosság azonban fennmarad a globális kereskedelmi háború fenyegetése miatt, miközben az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntését várják.

Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index nagyjából előző napi záróértéke körül nyithat, a frankfurti DAX-30 index 23 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 16 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

Az EKB kormányzótanácsa szokásos ülését tartja és dönt a monetáris politika alakításáról, a döntéseket délután háromnegyed kettőkor jelentik be, majd Mario Draghi elnök sajtótájékoztatót tart. Elemzők arra számítanak, hogy óvatos hangnemet üt meg Draghi tekintettel a gazdasági bizonytalanságok közelmúltbeli megjelenésére, és nemigen szolgál komoly fogódzókkal az EKB masszív kötvényvásárlási programjának jövőjéről.

Erős lesz a csütörtök a vállalati hírek szempontjából is. Egy sor nagyvállalat - köztük Németországban a Merck gyógyszergyártó, a Continental gépjármű gumiabroncs gyártó és autóipari alkatrész beszállító vállalat, a Hugo Boss divatkonszern, Nagy-Britanniában a John Lewis áruházlánc, a Co-Operative Bank pénzintézet, az Aviva biztosító, a G4S vagyonvédelmi vállalat és a Domino's pizzéria lánc, Franciaországban az Engie energetikai vállalat és a Casino kiskereskedelmi hálózat, Hollandiában pedig az Akzonobel festékgyártó - hozza nyilvánosságra gyorsjelentését.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin emelkedtek az irányadó indexek csütörtökön. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,55 százalékos, a dél-koreai Kospi 1,30 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,69 százalékos pluszban zárt. A vezető sanghaji index 0,54 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng pedig 1,70 százalékos pluszban állt a zárás előtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,17 százalékos pluszban, 64,45 dolláron, a WTI pedig 0,20 százalékos nyereségben, 61,27 dolláron forgott.

Szerdán emelkedéssel zárták a kereskedést a nagy nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,16 százalékkal, 7157,84 pontra, a frankfurti DAX-index 1,09 százalékkal, 12 245,36 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,34 százalékkal, 5187,83 pontra emelkedett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,36 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,35 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,65 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!