Tőzsde - Erős emelkedéssel indult a kereskedés a főbb európai piacokon

Gazdaság, 2017.10.20

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,39 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,60 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,43 százalékkal emelkedett nyitáskor.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,3713 százalékos nyereségben nyitott.

A hét utolsó kereskedési napján a vállalati gyorsjelentések uralják, emellett az Európai Unió tagállamainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács ülésének második napjára figyelnek a befektetők.

A tőzsdenyitás előtt tette közzé gyorsjelentését a Metro német nagy- és kiskereskedelmi áruházlánc, a német Daimler, a világ vezető luxusautó-gyártója, valamint a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó svéd Volvo AB.

A működési nyereségének és rendelésállományának jelentős emelkedéséről beszámoló Volvo árfolyama több mint 6 százalékos nyereségben állt a stockholmi tőzsdén a nyitást követően, míg a vártnál alacsonyabb bevételről számot adó Metro árfolyama több mint fél százalékkal esett Frankfurtban.

A Daimler, amelynek működési nyeresége jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett dízelüzemű járművek javítási költségei miatt, de valamivel meghaladta az elemzői várakozásokat, közel 1 százalékos pluszban forgott a frankfurti tőzsdén.

Az eurót 1,1816 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,30 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Az euró árfolyamát a dollár általános erősödése mozgatta: az amerikai deviza értékét felfelé húzta a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett adóreform, miután a washingtoni szenátus szűk többséggel ugyan, de jóváhagyta a 2018-as pénzügyi év költségvetésének tervezetét, egy lépéssel közelebb jutva ezáltal az adók csökkentését célzó tervek megvalósításához.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára a kereslet és kínálat kiegyensúlyozódására utaló jeleknek köszönhetően emelkedik. Délelőtt kilenc órakor az északi-tengeri Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 57,45 dollárba került, 22 centes, 0,34 százalékos pluszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 24 centtel, 0,47 százalékkal, 51,53 dollárra nőtt.

Csütörtökön veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,26 százalékkal, 7523,04 pontra, a frankfurti DAX 0,41 százalékkal, 12 990,10 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,29 százalékkal, 5368,29 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,63 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,60 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,55 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!