Tőzsde - Erős zárás és Nasdaq-rekord felé halad New York

Gazdaság, 2017.04.25

Pozitív kezdés után a kedvező vállalati eredmény-beszámolóknak köszönhetően folyamatosan emelkedtek a tőzsdeindexek kedden New Yorkban.

A kereskedés vége előtt másfél órával a DJIA-30 index 1,23 százalék, az S&P-500 index 0,69 százalék, a Nasdaq Composite 0,78 százalék nyereséget mutatott. Mindegyik index százalékban nagyjából megduplázta nyitáskori nyereségét.

A DJIA index a 21 ezer pontos, a Nasdaq index pedig történetében először a 6 ezer pontos határt lépte át. A DJIA index március elején már járt 21 ezer pont felett. Az előző kerek határt, az ötezreset a Nasdaq index 2000 márciusában, a dot-com fellendülés idején törte át.

Az amerikai indexek hétfőn nagy nyereséggel nyugtázták a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójának a tőkepiacok által preferált eredményét, kedden azonban a kereskedés fő hangsúlya már a vállalati eredmény beszámolókra tolódott el.

A DJIA indexet például a benne nagy súlyozással szereplő Caterpillar és McDonald's erősödése juttatta kiemelkedő nyereséghez. A Caterpillar részvénye több, mint hét százalékkal, a McDonald's részvénye több, mint öt százalékkal, a Biogen részvénye közel négy, a DuPont részvénye több, mint három százalékkal erősödött.

Piaci becslések szerint az S&P-500 index tagvállalatainak nyeresége az első negyedévben több mint tíz százalékkal emelkedett, és az eddig közzétett beszámolók ezt nagyjából igazolták. Kedden az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból nyolcnak az indexe emelkedett. A hét végéig az index tagjaiból több mint 190 teszi meg negyedéves eredmény beszámolóját. A nagyobbak közül egyebek között még a Boeing, az Amazon, az Alphabet, a Microsoft és a General Motors van még hátra a héten.

A pozitív befektetői hangulathoz nagyban hozzájárul még Donald Trump elnök múlt hét pénteken egy lapinterjúban tett bejelentése is, miszerint ezen a héten szerdán mutatják be a "masszív adócsökkentést" tartalmazó adóreform csomagot. A hétfőn kiszivárogtatott információk szerint a társasági adót 15 százalékra tervezik csökkenteni 35 százalékról.

Az olaj ára hat napos csökkenésnek vetett véget a keddi emelkedéssel. A WTI a piaci zárás előtt egy órával 49,66 dolláron állt 0,87 százalék emelkedéssel, a Brent pedig 52,66 dolláron hordónként, 1,02 százalék emelkedéssel.

A határidős jegyzésben az arany legközelebbi kontraktusa 0,95 százalékkal ment lejjebb 1265,33 dollárra unciánként.

A dollár gyengült, az eurót 0,62 százalékkal jegyezték erősebben 1,0934 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!