Tőzsde - Gyenge kezdés várható Európában

Gazdaság, 2017.12.06

Indexcsökkenéssel követhetik a szerdai nyitáskor az európai tőzsdék az amerikai és az ázsiai piacokon bekövetkezett gyengülést.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni, frankfurti és párizsi tőzsdék mintegy fél százalékos indexcsökkenéssel kezdhetik a szerdai kereskedést.

Európában az októberi német gyáripari megrendeléseken kívül szerdán nem jelenik meg fontosabb makrogazdasági adat.

Kedden a főbb európai tőzsdeindexek vegyesen, a Brexit-tárgyalások további menete körül kialakult bizonytalanság miatt többségében veszteséggel zártak. A pán-európai Stoxx 600 index 0,19 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal, az euróövezet EuroStoxx50 index 0,16 százalékkal csökkent.

Londonban az FTSE-100 index 0,16 százalékos gyengüléssel fejezte be a kereskedést, a frankfurti DAX index 0,08 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,26 százalékkal gyengült. Madrid 0,03 százalékkal, Milánó 0,24 százalékkal erősödött.

A gyengülést a nyersanyagipari vállalatok vezették, mutatójuk közel másfél százalékkal csökkent. A Rio Tinto, Glencore és Anglo American bányavállalatok 2 százalékot meghaladó mértékben gyengültek. A legjobban szereplő szektor a kiskereskedelmi volt 0,76 százalékos erősödéssel. A Tesco részvénye három százalék nyereséggel zárt, bár nap közben több mint nyolc százalékkal is erősödött.

Az olajár csökkent az amerikai olajtermék készletek emelkedésének a hírére, mértékét azonban fékezi az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők termeléskorlátozási megállapodásának a meghosszabbítása.

Az európai kereskedés kezdete előtt bő másfél órával az északi-tengeri Brent nyersolaj 0,30 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 62,67 dolláron.

A termeléskorlátozási megállapodás a Brent nyersolaj árát már 40 százalékkal emelte meg idei júniusi, és több mint 130 százalékkal a 2016-os mélypontja óta.

A dollár gyengült, az arany ára emelkedett szerdán. Az eurót 0,12 százalékkal jegyezték erősebben 1,1839 dolláron, az arany ára 0,41 százalékkal 1270,10 dollárra emelkedett unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!