Tőzsde - Lendületes erősödésben az amerikai árfolyamindexek

Gazdaság, 2017.11.16

Pozitív kezdés után lendületes emelkedésbe kezdtek a főbb árfolyamindexek csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

A kereskedés vége előtt két órával a DJIA-30 és az S&P-500 index közel egy százalék, a Nasdaq Composite index pedig közel másfél százalék nyereségben állt.

Részben a nemzetközi hangulatot követve, részben az adóreform képviselőházi elfogadásának a reményében indult meg csütörtökön az árfolyamok erősödése az amerikai piacokon azt követően, hogy kedden és szerdán még veszteséggel zártak. Csütörtökön viszont már erős zárás volt mind az ázsiai, mind az európai tőzsdéken és a lendület az amerikai kereskedési szakaszra is áthúzódott.

A nap folyamán közzétett vállalati eredmények is jócskán hozzájárultak a bizakodó hangulat kialakulásához. Erős negyedéves teljesítményüknek köszönhetően a Wal-Mart és a Cisco papírja járult hozzá a legnagyobb mértékben a DJIA index emelkedéséhez. A Wal-Mart nyolc százalékkal rekordárfolyamra erősödött, a Cisco árfolyama pedig hat százalékkal ment fel.

A Nasdaq Composite index emelkedésben túltett a Wall Street mutatóin, és újabb rekordot állított be. Az index kimagasló teljesítményében a Cisco is nagy szerepet játszott.

Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból kilencnek erősödött a mutatója, csak a közüzemi és az energiaipari ágazatoké csökkent.

Az olajárak egy átmeneti kis erősödés után csütörtökön is csökkentek. A mostani olajárcsökkenést az amerikai olajtermelés növekedése váltotta ki, ami mértékét tekintve már megkérdőjelezi az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők önkéntes termeléskorlátozásának az eredményességét. Az olaj ára hónapok óta tartó emelkedéssel a múlt héten két és fél éves csúcsot ért el az OPEC termeléskorlátozásának köszönhetően, ami miatt már megindult a világ olajtartalékainak apadása is.

Az amerikai WTI nyersolaj ára 0,13 százalékkal hordónként 55,26 dollárra, a Brent ára 0,68 százalékkal 61,45 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!