Tőzsde - Nyereséges zárás felé tartanak az amerikai indexek

Gazdaság, 2017.08.04

A zárás közeledtével is tartották nyitáskori 0,2-0,3 százalékos nyereségüket pénteken a főbb tőzsdei árfolyamindexek New Yorkban.

Negatív tartományba csak a Nasdaq Composite index esett át egy rövid időre, a többi index mindvégig pozitív tartományban mozgott.

A kereskedés vége előtt két órával a DJIA-30 index 0,22 százalék, az S&P-500 index 0,16 százalék, a Nasdaq Composite index 0,12 százalék nyereséget mutatott.

Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból ötnek emelkedett a mutatója, a legnagyobb mértékben, egy százalékkal a pénzügyi ágazaté. A gyengülő részvények csoportját a közüzemi, az egészségápolási és a lakossági fogyasztásban közvetlenül érintett ágazatok papírjai vezették.

A pénzügyi papírok közül a Bank of America két és fél százalékkal, a JPMorgan Chase másfél százalékkal erősödött.

A DJIA újabb rekordot érintett nap közben a kedvező foglalkoztatási adatoknak köszönhetően. Az index jó eséllyel sorban a kilencedik nyereséges napot hagyja maga mögött a pénteki zárással. Az index a héten szerdán törte át a 22 ezer pontos határt.

Júliusban jóval az elemzői várakozások felett nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta pedig 4,3 százalékra, 16 éves mélypontra csökkent.

Az Egyesült Államok exportja 1,2 százalékkal két és fél éves csúcsra emelkedett júniusban, az import pedig 0,2 százalékkal csökkent, a kereskedelmi mérleg hiánya így nyolc havi mélypontra zsugorodott.

Az olajár emelkedéssel nyugtázta az amerikai foglalkoztatás javulását, mivel a gazdasági teljesítmény felfutására és a kereslet növekedésére utal, az export növekedése, valamint az Egyesült Államok olajtermelésének a növekedése azonban korlátozta az elérhető árnyereséget.

A kereskedés vége előtt szűk két órával a WTI 0,84 százalékkal állt magasabban hordónként 49,44 dolláron, a Brent pedig 0,48 százalékkal magasabban 52,26 dolláron.

Az arany ára a dollár erősödésével párhuzamosan hét heti csúcsról csökkent. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,79 százalékkal unciánként 1258,65 dollárra ment le.

A dollár erősödött, az euró gyengült pénteken. A főbb devizák árfolyamával szemben kalkulált dollár-index 0,81 százalékkal emelkedett, az euró-index 0,65 százalékkal csökkent. Az eurót 0,94 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1790 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!