Tőzsde - Szerény erősödés várható Európában

Gazdaság, 2017.08.22

    Budapest, 2017. augusztus 22., kedd (MTI/Reuters) - Mérsékelten emelkedő indexekkel indul várhatóan a kereskedés kedden a vezető nyugat-európai tőzsdéken.

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 27 ponttal, a frankfurti DAX 41 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 13 ponttal emelkedik a nyitásban.

A Korea miatti idegesség némi csillapodása és az amerikai tőzsdék enyhe erősödése javítja a hangulatot, de a befektetők óvatosak, a hét végi Jackson Hole-i jegybankár-találkozóra várnak. Az amerikai Wyoming állambeli üdülőhelyen tartott szokásos éves kongresszuson felszólal Janet Yellen, az amerikai tartalékbank elnöke és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is. Az utóbbitól nem számítanak monetáris politikai üzenetre, de abban bíznak, hogy Yellen valamilyen információval szolgál a Fed pénzpolitikájának várható irányát illetően.

Hétfőn gyengüléssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,07 százalékkal, a DAX 0,82 százalékkal, a CAC-40 pedig szintén 0,52 százalékkal csökkent. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,71 százalékkal ment le.

Ázsiában vegyesen alakult a kereskedés kedden. A Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 1,0 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 0,4 százalékkal emelkedett, a tokiói Nikkei-225 viszont 0,10 százalékkal süllyedt a kereskedés vége felé. A piacok valamennyire megnyugodtak, de a tőzsdékre változatlanul ránehezedik a Korea körüli feszültség, különös tekintettel a hétfőn kezdődött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra.

Az olajpiac megszilárdult, miután az amerikai olajtartalékok hetek óta folyamatosan csökkennek és a túlkínálat mérséklődni látszik.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára kedd kora reggelig 17 centtel 51,83 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 18 centtel 47,71 dollárra ment föl.

Az arany jegyzése a dollár enyhe erősödésével párhuzamosan mérsékelten gyengült. A befektetők Koreára figyelnek és Jackson Hole-ra várnak. A fém unciája (31,104 gramm) kedd reggel 1288,40 dolláron forgott az azonnali piacon, 0,3 százalékkal alacsonyabban, mint előző este.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!