Tőzsde - Szerény indexemelkedés rekordokkal New Yorkban

Gazdaság, 2018.01.08

Az elmúlt heti erőteljes évkezdet után profitkivétellel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. Az indexek a kezdeti veszteségek után azonban lassú emelkedésnek indultak és a zárás közeledtével már pozitív, ráadásul rekordértékek alakultak ki.

Még a három index között viszonylag gyengén teljesítő DJIA-30 is pozitív értéket vett fel, a zárás előtt bő két órával 0,03 százalék nyereségben állt. Az S&P-500 index eközben 0,13 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,26 százalékkal erősödött. Mindhárom index új rekordot könyvelhetett el.

A három index az elmúlt héten sorrendben 2,3 százalékkal, 2,6 százalékkal és 3,4 százalékkal erősödött. Az elmúlt hét a DJIA és a Nasdaq indexek legjobb évkezdete volt 2006 óta.

A DJIA az elmúlt héten első alkalommal lépte át a 25 ezer pontos határt és ezer pont emelkedés megtételéhez mindössze 23 kereskedési napra volt szüksége, történetében a legrövidebb időre. Az S&P-500 index a 2700 pontos, a Nasdaq Composite a 7000 pontos határt lépte át első alkalommal.

A piac mostani viszonylagos "megpihenése" annál inkább is indokoltnak tűnik, mert a héten indul a negyedik negyedévi vállalati eredmény-beszámoló szezon. A héten az elsők között teszi meg beszámolóját a nagyobbak közül a Bank of America, a Goldman Sachs, a J.P. Morgan Chase, a BlackRock és a Wells Fargo.

A tőzsdei cégek nyereségkilátásainak a megítélése nehéz feladat elé állítja a befektetőket a múlt hónapban elfogadott adóreform tükrében, ami 35 százalékról 21 százalékra csökkenti a társasági adót. Tavaly október óta az adóreform-törvényjavaslat vitája során az elemzők átlagban három százalékkal növelték az S&P-500 index tagvállalataira adott nyereség-előrejelzéseiket.

A nap kiemelkedő eseményei közé tartozott a GoPro részvényének 33 százalékos gyengülése rekord alacsony árfolyamra. A sportkamera gyártó vállalat a várakozásoktól elmaradó karácsonyi értékesítésekről számolt be. Közölte egyúttal, hogy felhagy a drón-üzletággal.

Az Nvidia képfeldolgozó processzorokat gyártó cég részvénye négy százalékkal erősödött annak hírére, hogy önvezető járműtechnológiai együttműködésre lépett a Volkswagen autógyárral és az Uber fuvarmegosztó szolgáltatással.

A Kohl's Corp kiskereskedelmi üzletlánc részvénye közel kilenc százalékkal erősödött. A cég versenytársainál jobb ünnepi értékesítési forgalomról számolt be.

Az olaj ára csekély emelkedéssel két és fél éves csúcsot közelített meg hétfőn. A Brent 0,12 százalékkal hordónként 67,70 dollárra, az amerikai WTI 0,20 százalékkal 61,56 dollárra emelkedett. Mindkét olajtípus a 2015 májusa óta a legmagasabb árat érte el az elmúlt héten, a Brent 68,27 dolláron, a WTI 62,21 dolláron.

A dollár erősödött, az arany ára pedig a múlt héten elért három és fél havi csúcsról csökkent hétfőn. Az eurót 0,59 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1958 dolláron, az arany ára 0,20 százalékkal unciánként 1319,70 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!