Tőzsde - Túlnyomórészt veszteségben zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Gazdaság, 2017.08.04

Túlnyomórészt veszteségben zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexei pénteken.

A kockázatvállalási kedvet visszavetette az amerikai belpolitikai kockázatok felerősödése és több vállalat csalódást keltő gyorsjelentése. A befektetők emellett kivárásra rendezkedtek be a júliusi amerikai foglalkoztatottsági és munkanélküliségi jelentés közzététele előtt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,37 százalékkal, 19 956 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,15 százalékkal, 1631,45 pontra süllyedt. A jen dollárhoz viszonyított erősödése elnyomta a kedvező vállalati gyorsjelentések által keltett derűlátást. A nap híre, hogy a Toyota Motor és a rivális Mazda Motor autógyárak várhatóan még pénteken bejelentik, hogy 1,6 milliárd dollár értékben összeszerelő üzemet létesítenek az Egyesült Államokban új vállalkozásuk keretében. A Mazda 2,78 százalékkal drágult a tokiói tőzsdén, a Toyota záróárfolyama viszont 0,14 százalékkal csökkent.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,25 százalékos veszteségben, 5720,58 ponton zárt. Különösen erősen, 1 százalékot meghaladó mértékben csökkent a pénzügyi vállalatok árfolyamának változását tükröző alindex. A Commonwealth Bank, Ausztrália legnagyobb jelzáloghitelező pénzintézete piaci tőkeértékének 3,87 százalékát veszítette el arra a hírre, hogy az illetékes kormányzati szerv a pénzmosás elleni törvény több mint 50 ezer alkalommal történő megszegésével gyanúsította meg.

A dél-koreai Kospi 0,36 százalékos pluszban, 2395,45 ponton zárt, köszönhetően annak, hogy intézményi befektetők bezsákoltak acél- és vegyipari részvényekből. Az emelkedést fékezte, hogy külföldi befektetők az előző naphoz hasonlóan a nagy tőkeerejű technológiai vállalatok részvényeiből jelentős mennyiséget adtak el.

Kínában a kereskedés végére váltottak mínuszra az irányadó indexek, a befektetők realizálták a héten elért nyereségek egy részét. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,33 százalékkal, 3262,08 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,64 százalékkal, 10 361,23 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,54 százalékkal, 3707,58 pontra csökkent.

A hét egészét tekintve azonban már a hetedik egymást követő héten tudtak emelkedni az irányadó mutatók, köszönhetően a nyersanyagkapcsolt részvények iránti erős keresletnek. Az építkezési lázból és az árak emelkedéséből tetemes hasznot húzó cégek 5,5 százalékkal drágultak egy hét alatt.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,24 százalékos pluszban, 27 596,50 ponton zárt. Az index a negyedik egymást követő hetet zárta emelkedéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!