Tőzsde - Túlnyomórészt veszteségben zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Gazdaság, 2017.08.21

Túlnyomórészt veszteségben zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexei hétfőn, miközben a Koreai-félszigeten tovább éleződtek a geopolitikai feszültségek a hagyományos, évenként megrendezett amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdetével.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,37 százalékkal, 19 398,50 pontra, több mint három és fél havi mélypontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,14 százalékkal, 1595,19 pontra süllyedt. Az olajipari részvények erősödése nem tudta ellensúlyozni az autógyártók, a pénzügyi és a technológiai vállalatok árfolyamának esését.

Rontották a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát azok a kételyek is, hogy az amerikai kormányzat képes lesz gazdasági terveit megvalósítani, miközben Donald Trump elnök és az üzleti élet számos vezetője között tovább romlott a kapcsolat az utóbbi hetek virginiai eseményei miatt. Némi reményt keltett, hogy az elnök megvált vitatott megítélésű stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól a múlt hét végén. Azok a hírek viszont aggodalmat keltettek, hogy Gary Cohn, az elnök gazdasági főtanácsadója is távozik a Fehér Ház stábjából.

A dél-koreai Kospi 0,14 százalékos veszteségben, 2355 ponton zárt, a külföldi és az intézményei befektetők egyaránt profitot realizáltak. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,37 százalékos mínuszban, 5725,85 ponton fejezte be a napot, főleg az egészségügyi és a telekommunikációs cégek árfolyama esett.

Kínában alacsony forgalomban nőttek a részvényárfolyamok. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,56 százalékkal, 3286,91 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,71 százalékkal, 10 689,77 pontra emelkedett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,44 százalékkal, 3740,99 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,41 százalékkal, 1829,22 pontra kúszott fel.

Különösen jól teljesítettek a tőzsdén nemrég óta jegyzett vállalatok, amelyek közül több mint húsz árfolyama a napi limitet meghaladó mértékben ugrott meg. Például Sencsenben a BGI Genomics, a világ legnagyobb genomikai vállalata, 10 százalékkal, 131,63 jüanra drágult, pedig július közepén még 13,64 jüanon kínálták fel részvényeit a tőzsdei befektetőknek.

A China Unicom, Kína második legnagyobb telekom vállalata napi limittel, 10 százalékkal drágult Sanghajban, miután a kínai értékpapírpiaci felügyelet (CSRC) "kivételes esetként" jóváhagyta a tulajdonosi körének kibővítését célzó reformot. A terv alapján több mint egytucatnyi nagyvállalat - köztük az Alibaba, a Tencent és a Baidu - is részesedést szerez stratégiai befektetőként az állami többségű China Unicomban, amely így 12 milliárd dolláros tőkéhez jut.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,40 százalékos pluszban, 27 154,68 ponton zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!