Tőzsde - Vegyes árfolyamindexek az amerikai piacokon

Gazdaság, 2017.05.04

Erős nyitás után a zuhanó olajárak miatt ingadoztak a főbb amerikai tőzsdeindexek csütörtökön.

A zárás előtt másfél órával a DJIA-30 index 0,11 százalék veszteséget, az S&P-500 index 0,02 százalék emelkedést, a Nadaq Composite 0,01 százalék emelkedést mutatott.

A pozitív kezdés után a befektetők figyelmét elsősorban az Obamacare egészségügyi program egyes elemeit visszavonó és lecserélő egészségbiztosítási törvényjavaslat képviselőházi sorsa kötötte le. Az egészségügyi ágazat részvényei a második legjobban szereplők voltak a pénzügyi részvények után.

Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból az egészségügy ágazat mutatója fél százalékkal, a pénzügyi ágazaté 0,6 százalékkal emelkedett.

A pénzügyi ágazat részvényeit a Fed júniusban esedékes kamatemelésről tett jelzése segítette erősödéshez. A Fed szerdai kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem emelt kamatot, a javuló munkaerő piaci helyzetre, a növekvő lakossági fogyasztásra és bizakodó üzleti hangulatindexekre hivatkozva azonban határozott jelzést tett arra, hogy nem változtatott az idei évre beígért kamatemelések ütemezésén.

Az energiaipari részvények ágazati mutatója több, mint két százalékkal csökkent az olajár esését követve. Mind a három vezető árfolyamindexre az Exxon és a Chevron árfolyamvesztése rótta a legnagyobb terhet.

Az olajár világpiaci túlkínálati aggodalmak miatt zuhant nagyot csütörtökön. Az amerikai WTI nyersolaj ára tavaly november vége óta a legalacsonyabb szintre esett öt százalékos csökkenéssel. A legfrissebb adatok szerint az amerikai készletek egyrészt a vártnál kisebb mértékben csökkentek, másrészt az amerikai olajtermelés tartós növekedése miatt az OPEC illetékeseinek jelzései alapján már nem tűnik túl valószínűnek, hogy a kartell az év vége után is kiterjesztené önkéntes termeléskorlátozását. Az OPEC delegátusai május 25-én ülnek össze a korlátozás további sorsának megvitatására.

Az amerikai kereskedés vége előtt két órával a WTI nyersolaj jegyzése 45,48 dolláron állt hordónként, 4,89 százalékkal alacsonyabban, a Brent pedig 48,35 dollárra csökkent 4,80 százalékkal. A WTI legalacsonyabb jegyzése 45,39 dollár, a Brent legalacsonyabb jegyzése 48,32 dollár volt. A WTI egy hét alatt hét, a Brent hat százalék veszteséget halmozott fel, egy hónap alatt pedig mindkét olajtípus ára tizenegy százalékkal csökkent.

Az olajárak és a Fed jelzései mellett negyedéves eredmény beszámolók is hatással voltak az indexek alakulására.

A Facebook szárnyaló negyedéves bevételről és nyereségről számolt be, elemzők azonban kételyeket támasztottak bevétele jövőbeni alakulását illetően.

A Facebook részvényének egyszázalékos gyengülése az S&P-500 és a Nasdaq Composite index csökkenésében is nagy szerepet játszott. Az Apple 0,5 százalékkal gyengült és ezzel a Nasdaq indexet húzta le.

A Tesla csaknem hat százalékkal gyengült, az elektromos autók gyártója a vártnál nagyobb veszteségről számolt be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!