Tőzsde - Vegyes indexek New Yorkban

Gazdaság, 2017.04.21

Gyenge kezdés után többnyire negatív tartományban ingadoztak pénteken a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A kereskedésre elsősorban a hét végi franciaországi elnökválasztás kimenetelével kapcsolatos bizonytalanság nyomta rá a bélyegét. A befektetők kockázatkerülő magatartást vettek fel, ódzkodtak kitenni magukat nagyobb árfolyammozgás következményeinek.

A zárás közeledtével azonban már megindult az árfolyamok pozitív korrekciója azt követően, hogy Donald Trump "masszív adócsökkentést" tartalmazó adóreform jövő heti bemutatásáról tett említést egy interjúban.

A kereskedés vége előtt mintegy másfél órával a DJIA-30 index szerény nyereséget, az S&P-500 és Nasdaq Composite indexek pedig 0,1 százalék körüli veszteséget mutattak.

Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból nyolcnak csökkent a mutatója, a legnagyobb mértékben, több mint egy százalékkal a távközlési ágazaté.

A főbb árfolyamindexek két veszteséges hetet követően most egy nyereségeset fognak tudni maguk mögött hagyni még abban az esetben is, ha pénteken veszteségesre sikeredne a zárás.

A héten bíztató adatokat felsorakoztató vállalati eredmény beszámolók tartották felszínen vagy lódították meg az árfolyamokat. Az S&P-500 index tagvállalatai közül péntek reggelig 95 hozta nyilvánosságra eredményét, 77 százalékuk az elemzői várakozásokra rácáfoló nyereség és 67 százalékuk jobb forgalmi adatokkal.

Az olaj ára két százalékkal csökkent pénteken, amit csak tovább fokozott, hogy a WTI nyersolaj jegyzése 50 dollár alá esett. Az olajár heti vesztesége így összesen mintegy hat százalék. Az árcsökkenést egyrészt az amerikai olajtermelés növekedése, másrészt az OPEC termeléscsökkentési tervének hatékonyságával szemben táplált kételyek idézték elő.

A zárás előtt mintegy másfél órával a WTI nyersolaj jegyzése 2,13 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 49,63 dolláron, a Brent nyersolajé 1,92 százalékkal lejjebb 51,97 dolláron.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,17 százalékkal jegyezték magasabban unciánként 1286,00 dolláron.

A dollár erősödött, az eurót 0,19 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0697 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!