Tőzsde - Vegyes indexek New Yorkban

Gazdaság, 2018.01.19

Vegyes kezdés után a pénteki kereskedés folyamán sem változott az árfolyamtrend az amerikai értékpapírpiacokon, a Wall Street nagyipari indexét néhány "könnyűnek ítélt" vállalati eredmény húzta le veszteségbe.

A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,2 százalékkal állt veszteségben, az S&P-500 index viszont 0,2 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,3 százalék nyereséget mutatott, nagyjából a nyitáskor felvett iránynak megfelelően.

Az árfolyamindexek várhatóan nyereséggel fejezik be a hetet. A pénteki kereskedésnek a DJIA index 0,8 százalék, az S&P 0,4 százalék, a Nasdaq Composite 0,5 százalék heti nyereséggel indult neki. A hét elején mindhárom index új rekordot állított be, a DJIA első alkalommal zárt 26 ezer pont, az S&P index pedig 2800 pont felett.

Az indexek az év eleje óta rekordot rekordra halmoznak részben az adóreformnak, részben a negyedik negyedévi vállalati eredményektől várt javulásnak köszönhetően. A pénteki kezdéskor a DJIA index 5,25 százalékkal, az S&P-500 index 4,65 százalékkal, a Nasdaq Composite 5,69 százalékkal állt év eleji értéke felett. Nem is ok nélkül. A pénteki kezdésig megjelent negyedéves gyorsjelentések nyolcvan százaléka pozitív meglepetést hozott a nyereség, kilencven százaléka pedig a forgalom tekintetében.

A DJIA indexet pénteken a Philip Morris, a Nike és a Home Depot mellett az IBM és az American Express részvények gyengülése terhelte meg a legnagyobb mértékben. Az IBM profitfigyelmeztetést adott ki 2018-ra, az American Express pedig negyed százada az első alkalommal számolt be eredménycsökkenésről.

Az S&P-500 indexet a lakossági fogyasztással közvetlen kapcsolatban álló cégek részvényei emelték meg, a Nasdaq Composite index pedig elsősorban technológiai cégeknek köszönhette erősödését. Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból nyolcnak emelkedett az árfolyammutatója.

Az olaj ára az emelkedő amerikai olajtermelés kilátása miatt csökkent pénteken, a Brent 0,89 százalékkal hordónként 68,69 dollárra, a WTI 0,89 százalékkal 63,38 dollárra.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint az Egyesült Államok is belép a napi 10 millió hordó olajat termelő országok szűk klubjába, és meg is előzi Szaúd-Arábiát, valamint Oroszországot.

Hétfőn az olajár még 2014 decemberi csúcsnál tartott, a Brent 70 dollár felett, a WTI pedig 65 dollár közelében. A mostani gyengüléssel az olajár tavaly október óta a legnagyobb egy heti csökkenése elé néz.

A dollár árfolyama három éves mélypontnál tart, bár kissé felfelé korrigált. A vezető devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index pénteken már az ötödik egymást követő hetet fejezi be csökkenéssel, ami 2015 májusa óta a leghosszabb veszteséges szakasz.

Az eurót az amerikai piaci zárás előtt két órával 0,13 százalékkal jegyezték erősebben 1,2222 dolláron, az arany ára 0,45 százalékkal unciánként 1333,20 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!