Tőzsde - Vegyes kezdés várható Európában

Gazdaság, 2017.07.26

Az indexek csekély mértékű, vegyes elmozdulására lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon a kereskedés kezdetén.

A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,05 százalék csökkenéssel kezdi a kereskedést, a frankfurti DAX index néhány ponttal mínuszba csúszik, Londonban 0,05 százalék emelkedéssel nyithat a piac, és Párizs is csekély 0,07 százalék erősödéssel kezdhet. Madridban 0,03 százalékos indexcsökkenés tűnik valószínűnek, Milánóban pedig nagyjából változatlan árfolyammutatóval indulhat a kereskedés.

A piacok a Fed kamatdöntő ülésének az eredményére várnak, amit az európai zárás után tesznek majd közzé. Az árfolyamokat befolyásolhatja még a második negyedévi brit GDP-növekedésről a délelőtt folyamán megjelenő előzetes adat is. A nagyobb vállalatok közül többek között a Daimler, a Peugeot, az LVMH, a Bankia, a Syngenta, a Fresnillo és a Tullow Oil teszi közzé negyedéves eredménybeszámolóját.

Kedden nyereséges zárással nyugtázták a főbb európai tőzsdeindexek a kedvező vállalati eredményeket és az "eufórikus" júliusi német üzleti bizalmi indexet. Az eredmény beszámolókból elsősorban a nyersanyagipari és a banki részvények profitáltak, a német üzleti hangulatindex pedig már sorban a harmadik hónapban ért el rekordot. A gazdasági ágazatok többségének árfolyammutatója nyereséggel zárt kedden. Az autóipari részvényeket a német autógyárak ellen kartell gyanújával indult uniós vizsgálat terhelte meg.

A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,41 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,51 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,59 százalékkal erősödött.

Londonban 0,77 százalék erősödést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,45 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,65 százalékkal emelkedett. Madridban 0,74 százalék, Milánóban 0,61 százalék volt az erősödés.

Pozitív zárással fejezték be a keddi globális kereskedést az amerikai tőzsdék is, a szerdai tőzsdenap viszont már vegyes indexekkel indult az ázsiai piacokon.

Az amerikai indexeket is a várakozáson felüli vállalati eredménybeszámolók vitték feljebb kedden, az S&P-500 és Nasdaq Composite indexeket rekord zárásra. A DJIA-30 index 0,47 százalékkal, az S&P-500 index 0,29 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,02 százalékkal erősödött.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a tokiói tőzsdeindex 0,49 százalék nyereséget, a szöuli 0,36 százalék veszteséget mutatott. Sanghaj 0,16 százalékkal gyengült, miközben Hongkong 0,18 százalékkal erősödött.

Az olaj ára a keddi három százalék után a szerdai kereskedésben tovább emelkedett és nyolc heti csúcsot ért el. A Brent nyersolaj 0,84 százalékkal állt magasabban hordónként 50,62 dolláron, a WTI nyersolaj pedig 1,02 százalékkal magasabban 48,38 dolláron. Az áremelkedés részben az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők hétfői megállapodásának köszönhető a termeléskorlátozás fenntartásáról. Az OPEC bevonta Nigériát is a termeléskorlátozás hatálya alá, Szaúd-Arábia pedig exportjának csökkentésére tett ígéretet. Mindemellett az amerikai nyersolajkészletek is a vártnál ötször nagyobb mértékben csökkentek az elmúlt héten, ami szintén hozzájárult az olajár emelkedéséhez.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusának jegyzése 0,42 százalékkal unciánként 1246,83 dollárra csökkent.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1639 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!