Tőzsde - Vegyes nyitás várható Európában

Gazdaság, 2017.06.28

Szakértők szerint alig mozduló, de árnyalatnyit emelkedő indexekkel indul a kereskedés szerdán a főbb nyugat-európai tőzsdéken.

A globális részvénypiacokon némi megrázkódtatást okozott, hogy a republikánusok kedden elhalasztották az erre a hétre tervezett szenátusi szavazást az új egészségbiztosítási törvényről. A törvénytervezethez nem sikerült elég támogatót szerezni a republikánus szenátorok körében sem, s nemcsak a törvény megvitatásához, hanem már a vitára bocsátásához sem volt meg a megfelelő számú voks. Mindez kétségessé teszi, hogy hosszabb távon mennyire szilárd a republikánus többség az amerikai törvényhozásban.

Várhatóan jól tartják magukat viszont a pénzügyi szektor papírjai, miután Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke további kamatemelést helyezett kilátásba.

Kedden csökkenéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,17 százalékkal, a DAX 0,78 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,70 százalékkal süllyedt. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,66 százalékkal ment le.

Az olaj jegyzése kissé gyengült, miután nem hivatalos adatok szerint emelkedtek az amerikai olajkészletek, és a túlkínálat növekedése fenyeget, mert szakértők szerint az OPEC-termeléscsökkentés árfelhajtó hatását kioltja az amerikai termelés növekedése. Az északi-tengeri Brent minőség ára 11 centtel csökkent, hordója kora reggel 46,54 dolláron forgott. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése 19 centtel 43,03 dollárra ment le.

Az aranypiac megszilárdult, mert a részvénypiaci zavarok növelték a válságálló befektetési eszköz iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda reggel 1251,91 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint előző este.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!