Tőzsde - Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Gazdaság, 2017.04.11

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó kedden: Japán, Dél-Korea és Tajvan veszteségben, Kína és Ausztrália viszont nyereségben fejezte be a kereskedést.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,40 százalékkal, 18 723,00 pontra, közel egyhavi mélypontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,30 százalékkal, 1495,10 pontra süllyedt az Észak-Korea körüli geopolitikai feszültségek fokozódása, a japán jen dollárhoz viszonyított árfolyamának erősödése és a francia elnökválasztás miatti bizonytalanságok nyomán. Különösen jelentősen csökkent az exportorientált gépipari és elektronikai vállalatok, valamint a hajózási cégek árfolyama.

A dél-koreai Kospi 0,44 százalékos mínuszban, 2123,85 ponton zárt, immár a hatodik egymást követő napon csökkent az index értéke. A részvények és a dél-koreai von piacán is az eladók domináltak azt követően, hogy az amerikai hadsereg a múlt hét végén, Észak-Korea egyre nagyobb aggodalmat keltő nukleáris programja miatt, a Koreai-félsziget közelébe vezényelte a Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó vezette hajórajt. Phenjan kemény katonai válaszlépésekkel fenyegetőzött kedden is.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,28 százalékos nyereségben, 5929,27 ponton zárt, a két év óta először ismét a 6000 pontos küszöböt ostromló mutatót a bankszektor és az olajárak stabilizálódásából profitáló energiaipari vállalatok húzták felfelé.

Kínában is emelkedtek az indexek. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,60 százalékkal, 3288,96 pontra, 15 havi csúcsra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,50 százalékkal, 10 655,79 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,32 százalékkal 3516,89 pontra nőtt.

A mutatók a kereskedés utolsó órájában lódultak meg, és kereskedők azzal magyarázták az erős emelkedést, hogy továbbra is az új különleges gazdasági övezet létesítése mozgatja a befektetőket. A kínai kormány április 2-án jelentette be, hogy Sencsen mintájára Hopej tartományban, Pekingtől 100 kilométerre, különleges gazdasági övezetet létesít. A 212 ezer négyzetkilométeren elterülő, 110 millió lakost számláló övezet a Hsziungan nevet kapta, a cél az, hogy előmozdítsák az eltérő gazdasági, társadalmi és kulturális hagyományokkal bíró Peking, Tiencsin és Hopej összehangolt fejlesztését. A bejelentés után befektetők szinte lerohanták Hopej tartományt, hogy földeket és ingatlanokat vásároljanak. Brókerek szerint ez lehet az év befektetési sztorija Kínában.

Hongkong viszont nem tudta kivonni magát a geopolitikai aggodalmak alól, így az irányadó mutató, a Hang Seng 0,74 százalékos mínuszban, 24 083 ponton zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!