Tőzsde - Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Gazdaság, 2017.05.26

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexei pénteken, miután a befektetők csalódottan reagáltak a nagy olajexportőr országok kitermeléscsökkentési megállapodásának meghosszabbítására.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,61 százalékkal, 19 629,00 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,57 százalékkal, 1569,42 pontra süllyedt, miután a jen gyorsuló ütemben erősödött a dollárhoz képest. Az olaj- és bányaipari vállalatok árfolyama jelentősen csökkent annak nyomán, hogy a kőolaj világpiaci ára 5 százalékkal esett csütörtökön.

A dél-koreai Kospi 0,53 százalékos pluszban, 2355,30 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,66 százalékos veszteségben, 5751,70 ponton zárt.

A szöuli tőzsde a hatodik egymást követő napon zárt nyereségben, a Kospi immár az ötödik egymást követő kereskedésben ütött meg újabb rekordot, miután hétfőn története során először átlépte a 2300 pontos határt. Elemzők szerint a New York-i tőzsdeindexek emelkedése húzza magával a Kospit, a kedvező amerikai adatokon felbátorodott külföldi befektetők nettó vásárlásának értéke 20 százalékkal haladta meg az intézményi befektetőkét Szöulban pénteken.

Kínában vegyesen zártak az irányadó mutatók, de a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe így is az utóbbi hat hónap legjobb hetét tudhatja maga mögött, miután gyaníthatóan állami irányítással összehangoltan vásároltak részvényeket az azzal megbízott vállalatok, hogy ellensúlyozzák a Moody's Investor Service nemzetközi hitelminősítő kedvezőtlen döntését Kína szuverén adósbesorolásának rontásáról.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,07 százalékkal, 3110,05 pontra emelkedett, de a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,35 százalékkal, 9859,23 pontra, a CSI-300-as index pedig 0,15 százalékkal, 3480,43 pontra süllyedt.

A hét elején rossz hangulat uralta a kínai tőzsdéket a növekedési kilátások romlása és a monetáris politika várható szigorítása miatti aggodalmak következtében, ráadásul a Moody's Investor Service bejelentése váratlan volt. Csütörtökön azonban jelentősen emelkedtek az árfolyamok, részben azoknak a növekvő reményeknek köszönhetően, hogy a Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója beveszi a feltörekvő piacok teljesítményét tükröző indexébe a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket júniusban, szokásos éves felülvizsgálatának során.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,01 százalékos mínuszban, 25 620 ponton közelít a záráshoz.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,08 százalékkal 499,79 pontra csökkent pénteken a helyi idő szerinti késő délutáni kereskedésben, miután előző nap 500,68 ponton kétéves csúcson is járt. Idén 17 százalékkal emelkedett az index értéke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!