Tőzsde - Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Gazdaság, 2017.06.14

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexei szerdán. A kínai makroadatok nagyjából a várakozással összhangban álltak, így nem mozgatták meg a kereskedést, miközben a piacok már az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntésére várnak.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,08 százalékkal, 19 883,52 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,11 százalékkal, 1591,77 pontra süllyedt, noha napközben végig nyereséges tartományban mozogtak az indexek. A kereskedés végére felerősödött az óvatosság az amerikai kamatdöntésre való tekintettel, bár a piacok szinte bizonyosra veszik a 25 bázispontos emelést.

A dél-koreai Kospi 0,09 százalékos mínuszban, 2372,64 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 viszont 1,06 százalékos nyereségben, 5833,90 ponton zárt.

A nyitva tartó tőzsdék közül Szingapúrban az STI-index 0,10 százalékos mínuszban, 3254,40 ponton állt, míg Indiában a 30 vállalatot magában foglaló mumbai tőzsdeindex, a BSE Sensex 0,11 százalékkal, 31 135,41 pontra emelkedett.

Kínában mínuszban zártak az irányadó mutatók, főleg a blue chipek árfolyama csökkent. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,73 százalékkal, 3130,67 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,72 százalékkal, 10 151,54 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,31 százalékkal, 3535,30 pontra süllyedt.

A hangulatot jelentősen rontották azok a sajtóhírek, miszerint őrizetbe vették az egyik legnagyobb kínai biztosító társaság, az Anbang Insurance Group elnökét, Vu Hsziao-hujt. A 2004-ben alapított holding leányvállalatai biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet is folytatnak. Az utóbbi években számos sikeres akvizíciót hajtott végre külföldön, mintegy 30 milliárd dollár értékben, közülük is a legismertebb a New York-i Waldorf Astoria hotel felvásárlása volt. Ugyanakkor néhány befektetési projekt kudarcba fulladt, és komoly bírálatok érték az Anbangot homályos részvényesi struktúrája miatt.

Nemrégiben a biztosítási társaságok is a szabályozó hatóságok célkeresztjébe kerültek, miután túlzott mértékűnek ítélték egyes biztosítók esetben az univerzális életbiztosítási termékek értékesítését. Az Anbang egyik leányvállalatát májusban tiltották el három hónapra új termékek kibocsátásától, mert egyes, magas hozamú termékeinél, amelyekkel tőzsdén jegyzett részvények megszerzéséhez gyűjtött forrásokat, nem tájékoztatta megfelelően a befektetőket a kockázatokról.

Különösen jelentősen csökkent azon vállalatok - így a Financial Street Holdings, a China Vanke, a China Merchants Shekou, a Gemdale és a China State Construction Engineering - az árfolyama, amelyekben az Anbang részesedéssel bír.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,06 százalékos pluszban, 25 868 ponton zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!